打機電腦,自砌有冇可能細到PS5咁既電腦,i7/i9/ryzen7/9, 4070-4080

76 回覆
2 Like 17 Dislike
冇得自揀硬件,仲要mobile版效能低左
係細,但真心唔抵
你不如講下你手上有咩件
張卡乜size
SOR諗到咁
自己界個CASE 將部NOTEBOOK放入去
你部機用緊乜partsjonsbo z20擺唔擺到啊
https://www.jonsplus.com/cn/products/z20b.html
12代i7,noctua d15 (160mm)
matx底板
rtx 3080 (300 x 135 mm x 3slots)
atx 火牛 (135 x 135 x 25 mm)
atx機箱 (445 x 430 x 285 mm)

諗住換細機箱,for埋將來upgrade GPU (4系or5系)
Case: HZMOD XQ69
CPU: 7800x3d / AXP90 x47 full copper
GPU: 4090魔改渦輪
RAM: 求9其
PSU: SF750/CM v1100 sfx

細過部ps5 打機勁幾倍都得
係張4090唔知幾嘈
板: MSI B650I
原來已經有case 3 slot都得,放到4090fe

Case: ZS-LRTX

可以抄佢,但換7800x3d就得
https://www.reddit.com/r/sffpc/comments/177v0u6/4090_fe_13900k_676l_consolelike_build/#lightbox
有張172mm 4070
睇完擺到,但而家D機箱好肥,個個都過200mm width..
鐘情D slim窄機箱
thx ching
最窄既標準atx箱應該係g300a g360a兩兄弟
啱啱好200mm
你唔介意淘寶山寨貨既話六舊水都有既

又幾正
提早換屋
係咪覺得大陸機箱會著火?
我就唔信支那機箱可以做到呢個效果

如果話佢做工差都仲講得過去
用呢D箱係咪要靠NAS,基本上擺唔到硬碟了
Microsoft幾時肯用出xbox console既量平優勢, 咁樣出gaming pc,好似s, x 咁, 2 3款spec ok

其實好多人砌機只係想抵咁打pc game,唔係想要自己指定件機件
砌機揀件都係種樂趣黎既
問題係細版D機箱唔靚仔
只要裝到既話就當我無講過
我都想砌埋ITX Size既NAS 但塊版夠我直接買部NAS

呢種設計算唔算垃圾趕客?
要插第2 pcie槽去就個機箱
多數都插第一槽x16架啦
佢講果句同你理解唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞