打機電腦,自砌有冇可能細到PS5咁既電腦,i7/i9/ryzen7/9, 4070-4080

76 回覆
2 Like 17 Dislike
有冇咁既可能
Fractal Design Ridge
NR200P MAX
A4H2O
390*104*260=~10.5L,同佢差唔多size既itx箱都唔少既,lianli a4h2o/fractal design terra/計埋水貨就仲多
細唔係問題
問題係勁撚熱
用網孔做側版既機箱會唔會好D
愈細愈貴
Rog nuc 無mon laptop
想慳位就要用 riser 轉方向插顯示卡,有咁 setting 嘅細箱都唔少。

難在買條PCIE 5.0 riser cable ,好多市面上跟箱 / 單買 都係得 PCIE 4.0。要搵就一定搵到嘅,不過難搵啲唔似4.0咁度度有。
5.0嚟做乜 4090都係4.0
都幾貴
有冇D 大少少htpc 機箱擺到4080,最多我打棟咁擺,扮PS5
用高階PC扮PS5係咩玩法

而家啲高階玩家都睇唔係PS5效能。務實搞好高階PC散熱仲好過,做乜要搞到好似住納米樓咁慘
你budget幾多先你自己識砌既話淘寶買case+cooler,淨底啲parts香港買都可以慳唔少,機箱可以search下閃鱗L300,9L仲細過ps5,600人仔包條gen4線
唯有俾你睇下我地丐幫係點砌機

1 x [6月優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨
價錢:$779

1 x MSI PRO H610M-S DDR4 Micro-ATX
價錢:$499

2 x Anacomda 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200Mhz
價錢:$480

1 x Anacomda i3 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$519

1 x PNY GeForce RTX 4060 Ti 8GB GDDR6 雙風扇 VERTO款
價錢:$3,199

1 x Seasonic M12II EVO 620W 80Plus Bronze Fully Modular
價錢:$549

1 x [6月優惠]Jonsbo C6 Micro-ATX - Black
價錢:$269

1 x Thermalright AXP90 X47 下吹式散熱器
價錢:$249

2 x Thermalright PWM 12CM TL-C12C Case Fan Bulk Pack
價錢:$98

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,721
https://www.faroll.com/customize#MzE4NywzMTg3LDQ2NTAsNTQ2Niw1NDY2LDU5NzcsNjUwNCw2NjcxLDY5NDgsNzAwNyw4MDgz
有嘢壞唔好打我
得5舊水..

其實用緊CPU風冷D15(160mm高),同ATX火牛
最fit到舊件都係asus ap201
如果追求再細,可能要扔上面D件,咁又得不償失
gaming laptop咪已經係囉

大陸有款箱差唔多似9成,但平一半
大佬呀 你隻風冷160mm高, 你想部機有幾細?
掙扎緊,為左新箱扔撚晒佢地好
定係買個箱去遷就d15因為而家個大機箱好撚啞定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞