天價海鮮餐?10人流浮山食海鮮午餐共$5000 網民批水魚餐掀罵戰

295 回覆
33 Like 86 Dislike
話食圍酒抵果個真係傻閪黎
比人劏得仲甘
香港地食海鮮, 人頭$500, 食到相post出嚟嗰個質素, 算係咁啦下話
講真, 大把酒樓、打冷、大排檔分分鐘人頭收多$100-200,
嘢食份量同質素比呢啲相差嘅都大有人在啦
啲殼就大份,粒肉好細喎
lunch前睇到好撚肚餓
呢樣真
自己買料都可能3千....仲要加工, 叫其他小菜, 酒水茶錢
都隨時2千
加埋5千真係唔過份
我都仲記得第一次食塘心乾鮑發現新世界既感覺,一切落去啜住把刀,食完真係齒頰留香陣香味留係個口勁耐

由細到大都覺得鮑魚無咩特別,買罐1頭車輪黎食都係覺得普普通通,點知乾鮑係完全唔同野黎
自己買料仲要搞成日,搞完都無佢地整得咁好食係唔駛驚會食到唔新鮮野。

如果間舖老實無偷工減料無換你海鮮,五千真係好抵食
買得料就拎去餐廳比人加工
只係自攜料就確保新鮮
如果無蟹同龍蝦就貴。
流浮山、西貢、三聖呢啲食海鮮
$500人頭基本消費啦
佢冇影,但仲有個魚,炸子雞同炒飯
流浮山500-600差唔多呢d價
西貢三聖如果食同樣應該過千

三聖出名嗰兩間偷嘢偷到你估唔到
其中一間試過 人頭瀨尿蝦
來到唔見咗兩隻

問個部長
先喺廚房拎返兩隻出來 話師傅呢兩隻專登另一個整法 畀大家試下喎
咁仆街 開佢名
食過兩邊覺得流浮山係性價比高d
廢事啦 一陣俾人告
有車胎嗰間
而家d濕鳩酒樓大時大季d圍餐都成 34千 得d咩蝦球伊麵 乳豬
呢到5000算抵啦 不過應該係識人先咁足料
每位 $500 好抵食啦 有龍蝦皇帝蟹
睇完菜單,呢口價冇問題喎
淨係隻長腳蟹都2千啦
問題係依家香港食buffet 已經去到成千蚊一位先叫有好野食
foodie 寫手去食梗係唔劏啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞