天價海鮮餐?10人流浮山食海鮮午餐共$5000 網民批水魚餐掀罵戰

295 回覆
33 Like 86 Dislike
天價海鮮餐?有港男於網上發文分享,他一行10人到流浮山吃海鮮午餐,包括蟶子皇、鮑魚、龍蝦仔、長腳蟹、龍躉等,埋單共5,000元,大讚「底(抵)食」。不過有網民看過餐單後,卻批評是「水魚餐」,但隨即有其他網民反駁「500元1個人根本是食海鮮基數,是最低消費」、「店家都要賺嘅,畀條生路大家行下啦」。

該港男上周五(6月21日)於Facebook群組「香港街市魚類海鮮研究社」發相發文,指他們一行10人於流浮山食海鮮午餐,叫了「蟶子皇(2斤)豉椒炒煎米粉底」、「豉油王蝦(30隻)」、「蒜蓉粉絲蒸大扇貝(10隻)」、「椒鹽鮑魚(10隻)」、「西澳龍蝦仔開邊上湯(5隻)」、「龍躉肉(2斤)厚切炒球」、「長腳蟹(4斤半1隻)」、「炸子雞(1隻)」,以及海鮮湯,埋單共計5,000元,大讚「底(抵)食」。

然而,不少網民看過帖文認為價格較貴,「水魚餐。食唔起」、「5,000可以食到1圍酒席啦,抵食什麼呢?」、「5,000元略貴,這份量10人食略少」。

不過隨即有網民反駁「酒席點同海鮮比?去麥當勞可開生日會5,000都唔使,可能2至30人都得」、「500元1個人根本是食海鮮基數,是最低消費」、「每人500都算平」、「其實真係超抵,買海鮮食材都起碼要三千幾,又要煮又要洗,燈油火蠟樣樣都係錢」、「超抵食,淨係長腳蟹出面賣緊$280至$300 1斤,呢到全部海鮮,都要$3xxx,即加工費1xxx算好抵。同埋睇相都幾靚仔」、「店家都要賺嘅,畀條生路大家行下啦」。

https://www.facebook.com/groups/550139798981605/permalink/1412112229451020/
睇個款都叫足料 貴少少食得開心
咪成日都水魚先得架
去西貢再貴D都有啦,食果個開心咪得囉
啲野食算係咁喎
貴在個長腳蟹,4斤半料+加工兩千幾一定要
平 la 600蚊一位都唔洗
個啲地方長腳蟹都收你2千啦,唔算劏啦
唔洗自己買 唔洗自己改 唔洗自己煮
差唔多啦
Post主都話抵
睇相 又大份
比你自己買 屋企整
唔夠火喉就係唔夠
用料一樣都爭啲
流浮山,鯉魚門500蚊一個人頭都基本啦
啲野又正常,咁都貴
咁都算水魚 就剩返屋企自己買料處理煮洗埋豌先抵啦
食自助餐好過…
幾抵食。
抵又稱唔上
但亦都未算水魚
睇落啲嘢都靚靚仔仔
無乜問題喎
其他都正路,龍蝦仔直頭爆肉
係隻長腳蟹唔似四斤半,得咁少腳?
每人500叫埋汽水,仲想點?
屌你啲撚屌爛返大陸食屎啦
咁樣食$500 一人都話貴
屌你老母臭閪
$500位仲想典
唔覺得貴,$500一個人,食海鮮wor
喂,10個人$5000呢啲餸菜唔過分喎
4人食飯

象拔刺身
墨魚刺身
斤半唔知乜野蝦
一條斑仔
一碟炒硯
一碟炒勝子
每人兩仔細包魚仔
1碟炒飯
埋單25xx
味道都OKAY BUT 有無手足提供下邊度食海鮮平D

500蚊位食到呢d真係冇投訴
算啦, 啲小賤民平時無好嘢食
難得出嚟食一次嘢都會叫貴同話唔抵
其實長腳蟹呢樣嘢
去連鎖酒樓買應該平過呢啲海鮮餐廳唔少

仲要成日有優惠

我記得之前食好似係二百幾一斤

再加埋香港啲長腳蟹都係外國運過嚟

其實海鮮餐廳同酒樓嘅貨源有咩唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞