點解年年行山都死幾件但仲咁多人行?

130 回覆
54 Like 296 Dislike
事後恐鳴
酷熱天氣警告自己一個行山真係同吊頸冇分別
飲水飲過量可以中毒
食物處理不當都可以中毒
電力系統處理不當會觸電
傢俬安裝不當跌落嚟都可以責死人

重點係有無足夠知識同安全措施去做各樣活動
野外活動係需要一系列相關知識
行山係需要睇地圖計劃行程
包括中途臨時退出後備路線
預計中途幾個 checkpoint 大概幾時會到達
隨身應該有急救包哨子地圖指南針
經驗不足就應該行主要山徑
想進階應該參加山藝課程
主要問題係而家好多人唔識量力而為
以為跟住部電話行
無足夠糧水
無準備無裝備

如果人類唔行山唔識野外活動
幾千萬年前就離開唔到東非
唔會有現代文明
是撚但啦 唔撚識自己一條友行山基本上都等於去自殺 死都死得衰過人 咪由鳩佢地去死囉

最好就唔撚好救呢d人 浪費人力物力時間 救到都收返佢地錢就啱
有機會可以死咗佢其實幾好
年年都咁多單自己一個行山出事 個個都當自己鐵人
講緊香港呀 呢個幾月成日陰天落雨 點熱過上年呀 貼其地方高溫justify啲乜
子宮環
唔好打飛機啦
都唔係必須
惡劣天氣嘅野外活動要相應提升裝備
熱天要多一倍水
防曬衣物
冬天要保暖衣物
能量食物

軍隊同急救係無論咩天氣都隨時出動
普通人要提升知識、裝備、計劃、經驗
先可以面對惡劣環境
其實唔係話因為有 risk 就乜都唔使做

去 gym 房唔識一樣可以死人
踩單車可以死人
過馬路唔識睇燈睇車咪死人
首要重點係知識
過馬路其實係要學習
行山都要學
但好多人低估行山所需嘅知識同準備就走咗上去
對唔住….
你咁講所有運動都會死人 係咪所有運動都唔可以做
Gym room年中都唔少人心臟負荷唔到死啦
不如禁曬所有gym room
年年酷熱天氣警告一定有人行山中暑死
喺山上俾人問借水
我行耐都只係試過一次
對方仲話自己做 AO
佢一個人行八仙嶺無背囊得支500ml水就走咗上去
我無當場屌9佢
仲陪佢一齊行到落鶴藪水塘
落咗山之後我先教訓佢
我如果一個人行就只會週末假期行四大徑
要行5星難度小路一定會做齊計劃裝備同 team work
日日街邊都有人死 點解仲要出街
好多倖存者偏見
見到幾單行山意外就覺得一單都算多
足球籃球㰖球 hockey 受傷就睇唔到
主要係佢哋無正確接觸過山藝無相關知識
一開始就唔鐘意呢項運動
唔鐘意足球嘅人都可以話啲人追住個波跑又受傷係抵死應該禁止踢波
秒秒都有人死, 點解仲做人!?
一曰留少一句言
日日都有人死但樓主重生存?
補充多句我當日係帶咗2升水
由大尾篤上八仙嶺仙姑峰橫過哂八個峰經黃嶺落鶴藪水塘要6個鐘
佢條友帶500ml上山頂
咩溫度?陰陰地家大太陽
佢id都信
condom 呢個擺明係套戲爛gag 啦,
但自制蒸騮水係真。

https://youtu.be/dXMI7G_CpWA?si=diCWK_x8D6n0qceB
我覺得好難咁講
正常好天去行山 跟正常路徑行
個危險性其實唔高喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞