其實係由幾時開始大陸黎香港既新移民唔學廣東話

69 回覆
198 Like 3 Dislike
而家見到細路用廣東話講野有啲欣慰
因為宣傳緊係勝利者姿態黎換血,滿滿的優越!爽
2019後,輸晒
肯定係共慘觀方灌輸嘅思想共識
北天朝人唔需要學習南蠻廣府話
千禧後
班官出嚟噏嘢 咪都係講廣東話
如果『政府 電視 電台 電影...』全部講晒支那語就話啫
搞亂咗條問題。

以前新移民去香港,好多都係廣東人,本身就係講同一個語言。可能文法同用字未必同香港完全一樣,但起碼大家會聽得明。而且推返前,香港好多人口就係廣東省偷盜落來。

但近十幾年啲新移民開始唔係廣東來,再加埋廣東省嘅教育下,啲人都唔識講廣東話,所以咪變成咁。

而香港變到支那咁,啲細路唔講廣東話,應該只係十年內嘅事。

文化嘅影響好重要,其實2019前啲支那影視娛樂已經入侵晒。係無啦啦2019爆單野,之後再突然所謂本土文化旺咗一陣,先有返晒啲廣東歌、香港電影、電視劇同綜藝,但而家個熱潮玩完得7788。
英國派pr後大家突然對口音好包容,
趕住割席

講廣東話有口音點解要比人西面
https://lih.kg/bHmmJS
學校教普通話,網上資源影片又多普通話/國語,服務業人員就算唔識講都識聽,政府又鼓勵香港人"包容"中國新移民,咁新移民仲使咩學香港話?
但其實大陸劇,大陸娛樂都冇晒活力
因為支那越來越多題材唔拍得

再加埋越多正版串流平台要收錢/鎖IP

無得好似以前咁求其一個 site 都可以睇晒啲野
普教中開始
班賤種教畜唔比細路喺學校講廣東話
仲鼓勵啲細路,如果啲同學校外唔講普通話要篤灰
以前睇到總係覺得會發生
由普教中開始
廣東省成效顯著
香港都會係咁
10幾年前掛?
記起2010定11年我申請/拎特鳩護照, 班支那新移民都仲算識講些少廣東話
而家? 未必囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞