其實係由幾時開始大陸黎香港既新移民唔學廣東話

69 回覆
198 Like 3 Dislike
... 但潮汕話又無事
可能果邊窮d 無咁多北方人衝入去
唔識講廣東話
英文又講得一舊舊
開會全英文環境一開波就講普通話
新一代都教啲仔女講普通話啦 兩三歲唔識講local語言
中資同親中資比例越來越高
就算要搵識英文嘅人,咪搵海龜囉
因為香港班賤民會遷就佢哋
咪就係雙非正式入場之後
所有野都係由高官賣港狗開始
冇呢班中共走狗既縱容甚至乎調返轉打壓本地文化
都唔會行到今時呢步
呢班無能嘅畜生 如果唔係當年港英政府培養佢地
比佢哋做由公務員做起做到今時今日呢個位
呢班人喺大陸嘅官場根本生存唔到
一味淨係識得擦鞋 做埋啲嘢過晒火位
如果可見將來有一日香港有電視節目係以表演講廣東話作為噱頭,我唔會覺得出奇
幾時?以前英治香港繁榮,想來搵食一係英文一係廣東話,唔識嘅話舉步維艱

依家支那香港本身都唔撚掂,唯有奶外資奶支那,用支那話仲惡撚過本地人,仲學乜撚
香港人以前就可以好似條片個阿叔咁,
依家輕則被人話跂視,重則衰國安大法
我當初第一次聽到都覺得好驚訝
而家諗返都真係差唔多十年前已經有
試過有條友話自己「代表中國」,大條道理講北話
以前舊會考 (2006年前) 咪又係冇口試
再者,佢哋考考試可以選擇用普通話考
孫東條撚樣廣東話都唔識已經做到局長
最大問題係香港人就算唔識講都聽得明少少
加上周圍又多新香港人
佢地發現就算講普通話唔識廣東話都應付到日常
就唔再主動學
最PK係呢
將普通話定義為「精英班」
P佢個K,我中學有個中文教師話普通話口語可以直寫成文
我做地盤果陣見過

幾個香港人同一個大陸人傾計
係幾個香港人 轉用普通話 去遷就個大陸人
粵語入文
自從有班懶鳩勁普通話嘅人,見到大陸人就對住佢講普通話,咁人地咪唔使學囉

如果去到英國美國日本都個個同你講廣東話你仲學唔學英文日文
有時遇到D大陸西,特撚登唔同佢講普通話,總有一兩條多鳩事走埋嚟懶鳩好客之道做翻譯, 我心諗我要講叻撚過你啦, 久而久之班大陸西咪大方爺咁撚樣唔講囉
大陸人去任何國家都係講普通話,不過其他國家無人就佢哋

係我哋香港人會就佢哋
中產區大把淨係識講普通話,佢哋咪仲生存到。
中文oral個考核模式都越改越怪
執柒都唔抵可憐
題目毫無可辯性
係咩,我見大家都好appreciate 譚仔姐姐啲廣東話,定你個大陸雞俾人屌過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞