復旦大學研究院院長 張維為爆驚人語:中國工地伙食比美中產家庭好

55 回覆
63 Like 6 Dislike
中國國家主席習近平「國師」、復旦大學中國研究院院長張維為又爆爭議。在馬來西亞演講時被當地大學生提問有關張維為有「瑞士永久居留證」,成為輿論笑談後,張維為近日爆出雷人語,稱中國工地工人的伙食,比美國中產家庭吃得還要好。

網易號「一刻不正經」發文指出,張維為出生於1957年12月,上海人,中國政治學者、作家;復旦大學特聘教授、復旦大學中國研究院院長、國家高端智庫理事會理事、上海春秋研究院高級研究員、中國發展模式研究中心主任、瑞士日內瓦外交與國際關系學院訪問教授、上海社會科學院世界中國學研究所所長、日內瓦外交與國際關係學院亞洲研究中心高級研究員。

該文章指出,張維為有一次到工地去調研,當他看到工地工人手中的盒飯時,發出了由衷的感慨,對著鏡頭深情的說道:「你看,這伙食比美國中產家庭吃的還要好。」

該文章說:「聽到這句話之後,我心中暗爽一下後,看了一下工地工人的伙食,原來就是一份普通的盒飯,飯和菜一分為二,菜不過是一份不同的萵筍炒肉片,當張教授看到肉片之後便情不自禁的發出此種感歎。看來美帝的人民確實是生活在水深火熱之中啊,原來他們連肉片都吃不上了。」

兩餸飯都食到jap jap 聲
美國中產表示:今晚整返件USDA Prime 既牛排去隻狗食
應該比美國中產既狗食得仲好
大家誤會左佢啦
住德州別墅既陳平教授:2000人民幣過得比3000美元人工好人工
做戲比韮菜睇
Youtube大把大陸工人買飯盒嘅片

佢係咪當人on9
哄到班支那豬咁開心
一路食豬餿一路大叫 - 「屎近平 萬歲」
佢又啱喎 講營養均衡真係贏晒
咩叫好先 營養定好食程度 營養的確係贏
緊係冇食過三餸飯
有肉食
好過美國中產vegan肉都冇得食要食草
研究院院長講嘢都可以咁弱智 可想而知啲學生係點
呢條傻9好多偉論

掛逼飯
何必貶損人地D狗???
唔怪得個台仔忍唔到手要打鳩個院長

一定係

一定係
高級五毛
好食程度可能都贏
唔係錢問題
係鬼佬食開劣食
係咪睇完啲 “中國學生 vs 美國學生帶飯“ 果啲片,覺得人地食三文治好頹
????
其實有飯,有蛋白質,有菜..表面好似無講錯
只係無生果

但食材同用的油有無問題,記住出口品質同低價內銷唔係同一貨源通常工,飯係呢點都肥
而且因為工地多人食煙導致味覺有問題,要受歡迎就會玩到勁重鹽,所以糖鹽油應該唔合格
大陸仔眼中美國食開草
你肯定?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞