良心AA 您問我答 (三)

790 回覆
16 Like 9 Dislike
之前買咗加沙凱柏峰要點部署
好似話有機會遲交樓
搏佢遲下減息,掹返個估價上去啦
巴打知唔知大埔迎林幾時會出價單?
好似上年公佈會賣等咗大半年都未有消息
oh no, 唔係掛
講左好耐
全程0消息
樓主覺得跑道區會跌到幾錢 同埋幾錢值得睇
一日唔解決交通問題,都唔建議
龍譽唔算比較高質?
你睇下Oasis,再返轉頭睇龍譽
你應該頂唔順
天寰個大堂樓底特低,設計麻麻,張黑色梳化好有舊式3星酒店feel
轉巴士諗唔過? 本身租緊啟德想考慮 幾鍾意個區 當然考慮跑道區主要平一截
點睇下輪黃金海灣意嵐銷情?
點睇下半年樓市?
依家二手盤多唔多人睇
佢得架爛鬼22X,如果你唔係標準返工收工時間都仲好少少,但如果你朝9晚5,你會見識到咩叫罐頭沙甸魚

渣車又要愁有無車位
就算俾你好彩搵到車位,個道路規劃得兩條行車線又消化唔到咁多車量

基本上果邊佢無類似輕軌嘅野,係完全陷入死局狀態
預左無可能一Q清
部份單位加價加得好兇狠
大家都等緊減息
宜家大家都係觀望
睇成交都知
宜家成交到嘅單位,大部份都係大劈價先走到
少部份係無視市況嘅極優質單位,嗌到貴一貴都有人追
(但只佔少數)

搞到宜家量又無,價又拾級而下

想搵樓嘅,宜家可以睇下有無機會扑傻瓜,但唔洗夾硬追價入市
想賣樓嘅,最好等多半年左右,個景況應該會好返D

二手睇嘅人一直都有唔少,肯俾價嘅亦唔係少數
只係肯呢口價走貨嘅業主好少
假設如果對主肯低估價10%放 又諗唔諗得過
一路都同你地講,睇層樓價值,係睇市場同類貨成交價去衡量
估價只係睇你可否借到足錢

如果真係有業主肯市價9折賣,間野無異常,質素又唔差,又唔怕買呀

如果你同我講果間係studio,又或者間野響掃管芴,就另一回事
*業主
有人住先會加班次vs加班次先有人會住
個邊冇得搞la
等單軌啟用先會見到出頭日
一日未圍板confirm動工,我都唔會信佢
其他地方都算,俾政府響同樣地方陰過一鑊,再陰多鑊都要上當,果D真係自作孽

Confirm動工都只係第一步,如果你係以投資為目的,先會呢個時候入場做先頭部隊
要到真正宜居,起碼仲有5至8年,等佢完工先住得人,用家到呢個時間先再諗呢區
而家話最快2026先招標 一做又要幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞