有冇變支防曬好? 求推薦

69 回覆
0 Like 4 Dislike
都聽過有人用會生粒粒,唔知點解我油肌、易出痘又無事喎
防曬真係人夾人
我用紫外線予報會爆瘡
我用開Anessa 粉樽
Suqqu防曬
係我用過咁多支防曬最好用
又唔lup又唔乾 上膚感好好又貼
係衰在貴

如果平時返工 留喺室內多的話
就round lab
呢支性價比就高啲
但上網睇人講話佢呢個牌子嘅防曬spf係報大數
Anessa粉樽搽完好似有套野係面咁唔舒服
30日常用已經好夠
想搵唔貴既spf30物理防曬
但我搵唔到
NOV//paula choice//skinmedica
呢類低倍數物理防曬完全唔貴
Physiogel 新出藍色個支
我覺得唔錯
三隻都用過?邊款好啲?
同埋你地係咩肌底?
我油性暗瘡肌,搽住A酸既毛孔都一樣會生粉刺既人
想問你係咪都係油性肌膚?
曼秀倫敦130防曬紅色細細地
我唔係
我乾性敏感肌
所以試啱咗一支真係唔好亂咁轉其他
呢隻用上皮膚嘅感覺唔太鍾意,好明顯有用咗防曬嘅觸感,唔知你明唔明我講乜
KOSE 雪肌精嘅 SKINCARE UV DEFENSE ESSENCE MILK
我都係油性肌. 用完冇爆瘡
Muji有隻spf30物防幾清爽+好平
但日本限定香港無入
係好油果種 定dry down到好matte啜著果種?
佢新果隻aqua rich aqua protect lotion好好用!!!
完全係水狀勁快吸收又唔lup好似La Roche Posay隻Invisible Fluid咁但只係賣60蚊!!
但另外有支spray係伏 勁油又勁重酒精
好似塗改液要搖勻佢先用個隻,上到臉一開始會油,之後吸收咗啲會有啲粉粉地、啜手感
混油雞
三隻都lotion cream
pc個支會好易甩色 但都尚算清爽
nov skinmedica比 後者會清爽少少
但防曬力好弱 返工收工用下就得
nov敏弱肌岩
但skinmedica nov都會有少少泛白
物防係咁無計

或者買avene個支spf30 平靚正但化防
不過防長波uva好弱
Skinnedica都成三百幾蚊喎清
個人覺得sunplay黃色成隻蛋個款幾好,防曬能力高又唔太立,不過好似係運動用,未必啱平時出街
我上美國網買$28左近
20%discount + 20% replenishment
經常有特價
計埋cashback + credit card rebate再平d

同埋50g
呢啲情況要食a酸
https://www.mannings.com.hk/bring-green-tea-tree-cica-fresh-sun-cream-spf50%2B-pa%2B%2B%2B%2B-50ml/p/098178

呢啲講係,但有無吹水?我都係特登搵物理防曬
見100毛有賣廣告試咗
之前買Sunplay但太白,呢隻會好少少
但太懶淨係用過一次
巴打都係油痘肌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞