政府呼籲「有仔趁嫩生」 林琳反問:18歲讀書點生? 葉劉:我39歲至生

363 回覆
44 Like 244 Dislike

港人遲婚,生育率之低更成全球之冠,但醫務衞生局認為不少議員倡議的雪卵等輔助生育方法有風險,呼籲有意生育的年青一代「有仔趁嫩生」,結果招來曾利用生殖科技生育的媽媽議員不滿。透過雪卵後受孕、年前誕下兒子「波波」的民建聯立法會議員林琳對政府的呼籲顯得有點激動地問:「18歲讀書點樣生仔呀?」、「唔係人人都可以好似局長金童玉女20幾歲結婚讀書一鑊過」,希望當局正視問題。

身兼行會召集人的新民黨主席葉劉淑儀也提及她本人於39歲,利用生殖科技生育,希望規管生育的條例可與時並進。

林琳在今日(20日)立法會續會會議上提出關於支援輔助生育政策議案,對於醫衞局局長盧寵茂堅持「有仔趁嫩生」因屬「土壤問題係」。她激動地回應說,好多人生唔到仔羞於啟齒:「原來係我身體土壤唔好,生唔到仔!」,相信醫衞局的呼籲對生育無問題的女性打擊也很大:「18歲讀書點樣生仔呀?局長你話畀我聽,我本身份稿好有禮貌」。

她說,今日提出的議題不是要催促不想生育的婦女生育,而是期望能集中資源政策支援想要生育的父母。她指,港人遲婚是現實問題,是否仍要:「唔好咁遲生,你早啲生?唔係人人都可以好似局長金童玉女,20幾歲結婚讀書一鑊過」,希望當局正視問題。她期望有2.0的生育組合拳,又說:「局長聽唔明我講,但我嘅同事聽得明」,希望議員支持其議案。

葉劉︰我39歲至生 用生殖科技

新民黨曾建議政府資助市民雪卵,其黨主席葉劉淑儀也表示,兩條規管生育的條例條文過時,例如不能用產業協助父母用輔助生殖科技以生育嬰兒,反觀世界有眾多地方已容許有一個輔助生育的產業活動;又指法例的一些定義過時,如一些未婚生育的女性、同性伴侶皆不能申報自己是父母,需要檢討。

曾是政府高官,如今身兼行會召集人的她續說,要想一下什麼人最想生育、最想照顧嬰兒,「我同林琳議員就係咁樣嘅人」,認為醫衞局呼籲「有仔趁嫩生」對職業婦女是十分諷刺的,「我本人39歲先生一個細路仔,係用咗生殖科技。」

另外,她說同性伴侶亦屬重視他們子女的群體,認為要把法例條文現代化,但指政府好像沒有興趣將條例優化或檢討。她直指,控煙固然重要,但協助香港市民提高生育率同樣重要:「哪樣更符合公眾利益,希望衞生局反省一下。」
生你老母臭化
過30都中女啦
又冇屋住。又冇人幫手湊。生乜鳩呢?
講還講...
呢啲就有高清圖
磚才女洞口充滿龍汁
生完邊湊?

唔洗做?
….為駁而駁
有仔趁嫩生冇問題
18歲讀書點樣生仔呀?

問下超哥咪得
姐姐圖呢?
講還講...

支持有仔趁嫩生 係就立法要18歲即刻結婚生仔
問下特首咪知
唔係日日好似特首咁,未成年就@#^&&$$@###%!
39生出黎都係老
FFFFFFFFFFFFFFF
河馬會生
大學生應該腿張開
呀邊個未夠18歲都做老豆啦
女人過30男人過35就真係咪撚生(有錢佬除外)
屌你老母
呢啲就有圖
人形豬
屌你老味對住林琳點撚忍
日日中出到佢大肚
個個都係度講生仔問題
點解啲人唔諗吓連搵對象拍拖都難呀
去邊度搵人同你生仔呀
就算唔係要求高,剩係搵個人夾得嚟結婚都唔易啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞