Edge 定 Firefox 好用?

65 回覆
3 Like 16 Dislike
Firefox chrome edge同時用
Profile switcher 唔夠方便
未試過有chromium嘅extension係firefox冇
反而firefox有嘅extension係chromium搵唔到
Google dictionary ,google translate 同 google doc都冇Firefox
呢排load得好慢
我仲以為上網問題
試咗用Arc,由其他app撳link要等一兩秒先彈到個arc 出嚟,即刻冇再用
FIREFOX有TABS OUTLINER再講
https://sessionpaw.com/
冇用過tabs outliner唔知係咪差唔多
同google完全冇得比
個backend咪一樣
你知唔知咩叫使用體驗架?
你指full page translation?
呢個extension都有
我唔知可以再點講

總之Firefox係冇一個extension做到類似google 自家extension既使用體驗
唔會為咗用Firefox 而折騰自已
況且除咗container外,Firefox 冇樣野真係比得上Chrome,無論速度效能介面方面
如果你有用Google服務,更加應該要用Chrome,因為做咗好多優化
我已經研究過N個TAB/ SESSION MANAGER
冇1個做到TABS OUTLINER嘅全部功能
抄襲版做到核心大部份功能(都係CHROME)但冇CLOUD BACKUP

tabs outliner可以
1. 用TREE SHOWS所有TABS, 而且D TREE可以收起同移動方便整理
2. 備註嘅TABS閊左佢唔會消失,只有去TABS OULINTER刪先會
3. 冇備註嘅都可以去TABS OULINTER閊會保存,閊左嘅輕鬆雙擊打開
4. 自動BACKUP(要$但有方法SKIP佢)同CLOUD &LOCAL BLACKUP(FREE)
5. 可能仲有其他未講哂

2, 3點大部份都冇, 有都係及唔上TABS OUTLINER
除後一句唔認同
其實CHROME算幾慢
我之前仲用CHROME為左TABS OULTINER個BACKUP
冇登入GOOGLE ACC連LOCAL BACKUP都做唔到

要快又登入到GOOGLE ACC用哩個
宜家用緊
又或者用FIREFOX嘅, 哩個作者都用整高速版

有冇人用過thorium?
https://lih.kg/3709640
我講緊Chrome同Firefox比,你就講緊Chrome同Thorium

你覺得Chrome慢就唔該拎啲數據上來睇下,唔好得個講字

仲有你又知唔知點解Chrome唔套用avx2指令集架?因為人地測試過好多環境使用上分別不大呀,最重要唔係粒粒U都有avx2,要兼容舊機

仲有呢的第三方browser分分鐘落咗野你都唔知,正常人唔會用的
windows版arc beta離
都唔係正式版
https://www.youtube.com/watch?v=yz5rs_1pEAA
有幾快你可以自己睇

thorium係可以支援avx2, 唔係只係支援avx2, 佢仲支援舊到SSE3同WINXP, 而CHROME已經唔支援WIN7好耐

如果你覺得信唔過
佢係OPEN SOURCE你可以睇CODE自己編譯
無知是最可怕的

1. 我係你段片見唔到Chrome既出現,比咗咩較?
2. 你點知你個執行檔係用同一個source來build,定你每次自會自已download source code自已build?
3. 個個開Browser來跑分咩,你話開兩個browser一齊開Lihkg首頁快咗再講啦

唔記得講,新U既AVX-512都要蚊走唔玩啦,點解既
你自己唔信咪跑1次囉
BUILD一次要幾耐? 佢又唔係日日UPDATE
OPEN SOURCE都信唔過, 咁GOOGLE就信得過

你鐘意啦下
冇你咁得閒,況且冇片比較都知咩事啦,你覺得快既應該自已拍條片證明自已是對的,再上來圍下爐

build一次要幾耐?你識唔識架?都唔好講build,淨係講緊dependency都可以玩死你啦,仲未計setup平台中途既問題,攪得來我用Chrome上完網啦

唔係open source信唔過,係幫人build然後發放個的人信唔過,攪清楚先

我唔覺得Chrome特別好,只不過係呢個browser市場上佢真係做得唔錯,唔係你可能仲用緊activex,仲有佢資源多,patch漏洞快,同支援性強,所以人地咪拎緊6x%市佔率,你講緊個的browser 1%既人都唔知有冇啦
咩都信唔過
剩係GOOGLE信得過
我建議剩係用GOOGLE出同自己寫嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞