途人遇內地大媽問路 以廣東話回答被斥不說普通話:「我過來消費的,你要說普通話這是你應該的!」

398 回覆
463 Like 90 Dislike
少句Bonjour都唔撚show你
咁你就錯 福建話都有分好幾種
泉州 福州 莆田 最少都3種
建議做多D功課先懶叻
大把支那人嚟到香港,周街問路人攞錢、叫人請食飯,仲有無數電話詐騙,都係全程講普通話。佢地去香港揾食,揾香港人着數,點解又唔照顧下香港人語言習慣,試下講廣東話呢?做騙子乞兒都做到咁hea咁霸道,畀人歧視都係抵死應該。
有次有個光頭中國佬問我嘢
不過佢好有禮貌笑笑口嘅
唔知乜乜茶餐廳
但我都唔識,我都係用廣東話答佢唔知
佢都係笑笑口話無所謂
用謊言屈其他語言做方言
啲胡話先企得正
唔係神早淘汰咗
一律點佢去反方向
成日話港人北上
咁係咪可以用廣東話反攻大陸
你係咪唔係廣府人?唔係香港人?
全中國都可以有自己謊言,係唯獨是廣東話,要壓制,因為廣東人太強,而家廣東省幼稚園啲細路仔,啲老師已經唔俾佢哋講。好多廣東人都好努力想保存返自己嘅家鄉語言。但都冇用…有個講廣東話嘅廣東省人話同我講話覺得咁樣好唔道德。
我哋香港人個個籍貫都係廣東省,我哋唔可以忘袓忘宗
應該全民主動幫佢地手,問尖沙咀就點佢去旺角,去旺角就點佢去尖沙咀。當出左名上左小紅書自然冇人會再敢問
NMSL
嘩屌,聽到都想嘔
Google map算啦
你老母個閪仲未完成任務,俾共匪輪緊
陳同佳:我女朋友只係完成左佢既歷史任務
問題係而家中國香港,唔係英屬香港,

個港人咁答:「x你媽B」已經係犯23條。煽動顛覆國家政權

到呢刻留港撚仲未接受到要講普通話?
咁我直接一句屌你老母躝屍趷路
咁又唔好,我哋捍衛返自己嘅原則啫,咁樣就變咗係我哋唔啱。我哋係有善嘅,不過要求人哋都有禮貌,
同埋咁會搞衰香港旅遊業
我就係唔撚講你吹㞗我脹呀
趨你老母,係你問題,唔撚係我問題
全撚部用廣東話回應就啱,唔撚識聽就去問差佬
用普通話指反方向無錯
宜家啲人問路勁無禮貌
咩唔該 稱呼都無
行埋嚟西住面一句咩咩咩响邊
答你都on9

屌你老母
但係勁多日本人講普通話,或者特登請個大陸妹黎做又點算
我只有一句字正腔圓的廣東話回應:唔鍾意就躪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞