途人遇內地大媽問路 以廣東話回答被斥不說普通話:「我過來消費的,你要說普通話這是你應該的!」

398 回覆
463 Like 90 Dislike

助人為快樂之本,但幫助他人後還被質問,難免感到不快。1名網民在社交平台發文,指早前於上水遇上1名拖着行李箱的大媽問路,他以廣東話回答,不料被對方質問為何不說普通話,他感到不解詢問原因,大媽直言「我是客人我過來消費的,你要說普通話這是你應該的」,氣得他以內地使用的粗口回應,最後被對方追罵,而他在帖文則無奈表示「我路人嚟咋喎」。

該名男子於facebook群組「

上水人大聯盟」發文,表示日前於上水港鐵站附近,遇上1名拖着行李箱的中年大媽問如何前往一藥房,樓主以廣東話回答後本打算離開,但被大媽質問:「你說普通話不行嗎?」。樓主感到不解,詢問對方要求他必需以普通話回答的原因,大媽直言「我是客人,我過來消費的,你要說普通話這是你應該的」。

樓主一怒之下以普通話粗口大罵,「哦,我X你媽X」,大媽聽後反應更加激動,不停追罵,而樓主則沒有多加理會及離開。樓主在帖文無奈地大嘆,「邊個畀自信佢哋,我路人嚟咋喎」,又認為假如一般途人都有此遭遇,更加難以想像服務業人員的艱辛,「我真係唔敢想像服務業每日過住咩日子」。

帖文引來網民熱議,部份網民大讚樓主的回應,又分享自己過去做服務業的辛酸,「以前做服務業,日日俾人當路牌咁問,仲要勁無禮貌!明明做緊嘢唔得閒都仲問,仲要用隻手掂你,叫你答佢」、「無禮貌一律教佢行北區醫院邊向」、「你應該話既然係客人就先畀3舊水服務費」、「點解要就佢?呢啲人自我感覺太良好」。

原文網址: 途人遇內地女子問路 被斥不說普通話:我過來消費 嬲到爆粗還擊 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1029739?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
人哋嚟到香港玩

正常都唔應該用廣東方言回答佢

如果識普通話應該盡量講普通話
人哋嚟到香港玩

正常都唔應該用廣東方言回答佢

如果識普通話應該盡量講普通話

樓主一怒之下以普通話粗口大罵,「哦,我X你媽X」

幹你媽b
「無禮貌一律教佢行北區醫院邊向」

係咪有特別意思㗎?
之後咪講左
操你媽個逼
你嚟消費關我咩事?咁你啲錢係咪畀我呀?
屌你老母我廣東人做乜要講北京方言
用普通話問問題一律當狗吠

點知你係咪迷暈黨你知國家最多呢啲專才
你係咪弱智?

我上北京玩咁當地人係咪要用廣東話?
法國人
因為唔識所以唔答。
逃避現實都冇用

普通話係官方語言

廣東話會有一日完成佢嘅歷史任務
講普通話冇問題

喺中國嘅通用語言

並唔會失禮
正常應該聽唔明然後走咗去
香港官方語言係廣東話+英文
你做狗?
廣東話從來無咩歷史任務 佢係一種語言 係老母講 係你老母嘅老母講 係你老母嘅老母嘅老母講嘅語言 北佬自卑 要玩統戰先去消滅呢個咁有歷史語言 你唔配講呢種語言
語言都講咩「歷史任務」真係弱智無極限
咁串就一定係用普通話教佢反方向行
咁上海話,福建話完咗任務未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞