[拒買港行]ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[7]

249 回覆
5 Like 6 Dislike
馬雲買個type c 4.0 dock,再買張display card.
如果想買舊版,邊度買平?
巴打買咩牌子type c 4.0 dock?
Rog ally x 如有定價係台幣$25999
香港行貨$6999又唔算好過份?
TH3P4G3
Lm
Thx bro
gaming laptop都買到
當你個制壞咗就知legion go幾好
我部ROG ally 玩個九個字無電
真,淘寶個d 實得
想問吓 水貨保養香港啱唔啱用?
近日想入手一部掌上遊戲機
ROG ally X vs OneXplayer X1 mini / 2 Pro

有無巴打有自己睇法
個人睇法就唔洗諗一定ROG, 除非本身對PC有研究可以自己解決system問題, 否則只有 ROG 同Steamdeck 可以vs, 國內機我買過ayaneo air1S, GPD win4, 玩一輪就多小毛病, 可能整體性能會好過ROG同Steamdeck但真係玩一輪就撞依樣撞果樣, 最後我係steamdeck oled玩最耐
貪OneXplayer 拆到個手制
同埋8.8" 當到Ipad 睇劇

Steam Deck OLED 個joystick 用落唔太C伏
唔太考慮
明嘅,不過對於我依啲普通用家嚟講咩問題都大唔過用落順唔順手同多唔多小毛病,國內細廠就係gimmick 同數字贏,但實際上手輸,不過我買嘅已經係上年嘅機,會唔會依家國內有長足進步我就唔評論喇
我打算上去睇下實機再決定ROG定OneXPlayer

暫時見外國都好多gamer/tech人 都有評到oneXPlayer
感覺bot bad

假設國內廠多有小毛病 我都傾向ROG
暫時無見有呢類負評

如果講操控性同電ROG Ally X係最好

但如果想取代埋iPad功用性就oneXplayer係做到
Win 根本性取代唔到iPad,就算有touch mon 都取代唔到,win 用touch 嘅方便性同iPad爭太遠
因為我iPad淨係搭飛機睇下Netflix咁用

所以對我嚟講係replace到

如果要埋drop notes個啲就唔得啦
可以考慮埋legion go,都可以拆手掣,仲有個trackpad 仔,但就唔似onexplayer 有原廠鍵盤用
replace唔到架...x86 Handheld 續航太差 粒u最少都用5w (ipad最高都係用5w左右), 加上handheld即使唔用都耗緊5w左右, 加埋CPU 10w, 電最大Legion go 50wh 都係夠你睇4個半鐘戲左右, ally 40wh 睇得3個半鐘. 對比ipad睇8-9個鐘戲都得,仲未計handheld重,ipad戴個套就得, handheld放入硬殼case直接加多200gram.

如果唔係要玩x86 game / application 強烈建議買返ipad / android tab.
egpu bottleneck到傻
要玩egpu 不如買laptop 自製oculink仲好
睇過下

重到同大部到好似無左手提遊戲機個原意
ipad 已賣

對我已言 我部ipad 真係坐飛機個陣會用下 一年得三四次用

電量問題 我有尿袋 夠去日本就OK
買就係為左玩steam game 姐
Ipad 基本上只係大少少既電話咁
電玩特賣城 sell 緊 日水 ally 4250, 其實算唔算抵 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞