[拒買港行]ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[7]

249 回覆
5 Like 6 Dislike
港行水魚

介紹就唔洗點多講,希望新post係整合返實用資訊&使用心得。如果之後有重要新資訊,盡量會將佢地整合置頂。

購機心得:

1.外國貨,德亞5800港紙左右,要等。
2.港水,6000左右現貨就可以扑取。

注意事項1:強國貨係特別版win11,冇繁中
注意事項2:水貨裝完win11之後,要自己下載「繁體中文語言包」先至可以出返繁中

SSD升級篇
性價比之選一定係淘SN740,2TB。有錢可以支持港行SN740,不過貴勁多。
建議買埋2230銅片散熱器。
換完SSD可以用BIOS CLOUD RECOVERY 還完返個win11,需時幾個鐘。建議有滑鼠鍵盤,最好有埋DOCK,方便又好用。

注意事項1:拆SSD縲絲小心滑牙,最好用支靚批拆。
注意事項2:換SSD要抆走駁電池嘅插頭,記得唔好大力出奇蹟。
注意事項3:檢查BIOS日期時間是否正確,不正確會卡死係「checking」,請務必注意。

教學片https://youtu.be/DgdDugq2niI
見幾日都冇人開
Ally X 可以預定 有冇人預定?
等國行價錢出埋先
耶穌之前怒屌ALLY 售後,原來仲有跟進
佢剷埋上華碩OFFICE,真心顛
https://www.youtube.com/watch?v=Z0ZoCYXmF0Q
6999 夠買部有4060顯卡既laptop
唔知新機舊電比舊機多倍可以玩到幾耐呢?
本身有SteamDeck同Legion Go
心郁郁想放咗部Legion Go 換Ally X
求屌醒
等新CPU再換啦
利申:Ally 繼續用 冇諗住換
唔知搞咩update完windows boot唔到
剩係入到bootmode開唔番windows
On99心急得濟去左灣仔電腦城放低左部機比人整
會唔會有咩問題

對windows 0認識 本身用mac
最辛苦要由頭再set過啲嘢…
已經因為幾次bug+換板
洗過幾次機 已經冇感
之前舊Ally $6999
本身見到美國$799以為香港會$7999
等唔切屌左legion go. 再加egpu, 1蚊左右有4070 super destop+ 手提
Legion Go 整體都唔錯 效能應該同Ally 一樣
但Legion Go 大芒啲所以最後揀咗佢
想問下部legion go 當埋部pc用得唔得
係屋企多數駁mon
最好佢type c可以差電加出埋mon

仲諗緊買minipc 定掌機
咁好似legion go吸引d 我拎離當電腦用
又叫做有隻mon可以拎出街
因為Legion Go 兩邊個手掣可以拆出嚟
個moon可以當平板用 所以最尾都係揀咗佢
你egpu 係邊買
如果依家先入手
買舊ally 定X 好
粒u 一樣,係得多電同ram

PS:諗住當desktop 用,長期插docking 駁moon keyboard mouse
Ally X
長插dock 兩者基本上冇分別(除非你要插GPU
如果Ally 4千有找+2年保就唔使諗直衝
你要插GPU就X
legion go 幾時出下代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞