新手買sony相機鏡頭

54 回覆
0 Like 9 Dislike
想用嚟拍片 影相 做野用
用緊A7c ii 手頭上得20-60 kit 鏡頭
大家可唔可以推介畀我 thanks
用緊Tamron 70-180
真係一鏡走天涯 不過對焦真心慢 用慣左超快對焦會唔慣
當然仲有幾支唔同用途 但呢支性價比算高
無限Budget?
要咩焦段?
幾多枝?

自己去Sony 相機個討論Post 睇完第一版再問啦
thank you
我想盡量影event close up
1萬左右都唔得
我諗住盡量買一支通用走天涯
風景人像event
28-200
多謝大家
企幾遠影
我想買啲 五至十米或者
音樂會150-200mm都影到嘅鏡頭
如果一萬樓下,上面講枝28-200 或者Tamron 50-300 應該最fit 你

如果加多少少就Sigma 70-200 2.8
tamron 50 300
比同級輕 焦距好用 成像比自家其他鏡頭好
有防震 ,唔夠光交比機身推高iso

多謝咁多位大佬
天涯鏡優先28-200
好鐘意換鏡或者唔要偏廣角先用50-300
28-200 正野
搭單問
本來有枝 24105
依家想入枝 1635gm2, 想問係巴打們有無意見? thanks!
呢個情況都用得14GM

筆值夠就當然無意見
焦段可無縫銜接,而且又高質
你已經用緊24105F4,如果認為F4已經夠,其實可以試埋1635F4 G鏡
而且仲有1625 F2.8 G鏡
咁多支超廣,你上SONY 度撚下睇邊支啱你先啦

唔好聽啲大陸仔講盲目咁推你買14GM,如果你有極端影星空需要先好諗,其實1635GM2/1625G已經足夠影星空,仲可以直接用圓形星空filter加強星星效果

PS.樓上件大陸仔叫 reganlam 俾我篤爆係大陸仔後而家發梗癲,唔使理件賤畜

嘩 thanks !!!!
[url]「五毛出沒注意」著名引戰分化狗會員reganlam 係一件用殘體字+蝗語嘅大陸仔嚟
https://lih.kg/3063463
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

件死大陸仔 reganlam 自從俾我篤爆佢係五毛身份後,而家係咁發癲追住我嚟咬,小心啲唔好俾件支那賤畜誤導上Sony 慢慢試,反正免費任試唔嬲
講可以選擇啫
支那一八都唔開心

影星先用得超廣定焦?咩中國邏輯
有24配14同低變焦率嘅16-25分別唔係好大
除非賣支24-105啦

唔可以

你自己冇腦㗎
一隻富士愛一隻Canon愛

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞