今年好撚奇怪

39 回覆
9 Like 97 Dislike
我認為無需自責

巴菲特一樣錯失台積電,但不影響佢,咪當高位減點碼降低持股壓力
做定期一年收200幾萬,知足常樂
我諗有下次大茶飯機會唔大

我從來無諗過 呢個係我終點
定期完咗,抽返啲錢再入貨囉,你都識話要長揸到皮褸退休,有買貴冇買錯喎
大戶呀!你原先本金夠大,真係賺到笑。一個短短一年幾嘅AI hype真係好多人賺咗幾層樓。
台積電佢只係係小注,冇乜影響。
真正錯嘅係大幅度減持蘋果,
蘋果終止電動車研發之後,
決心將資源轉投入AI發展,
以蘋果嘅財力、人力物力搞落去,
最後成功機會好大,
呢幾年AAPL冇乜點升過咁滯,
要爆起上嚟,個升幅會好嚇人。
怨婦
無咩所謂 老巴都習慣了

1966年老巴400萬買迪士尼 之後第2年賺55%賣出,袋左620萬美元
但之後迪士尼坐直升機坐到1995年,巴菲特當時已經錯過左200幾億美金,但不影響巴郡繼續上升
今次真係笑吉蛇避開45%升幅
買qqq間接持有算啦
唔撚係啩?
其實唔止賺少200億佢一直揸住既話 經過2000同2009年股災 迪士尼既股價從2000年的約33跌到2002年11蚊,去到2010年前都未上留2000年33蚊個位。

不過2009年觸底後,迪士尼又再次啓動,股價一直漲到2021年,接近15倍(不過而家趺番d)
6100股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞