今年好撚奇怪

39 回覆
9 Like 97 Dislike
係我賺得最多錢嘅一年
亦都係我做得最錯嘅一年
投資上亦都係最唔開心嘅一年
從來未試過覺得自己什麼也不是, 已經冇希望, 邊有人咁撚冇大志

開始明白李澤楷買騰訊贏幾倍嗰種痛不欲生嘅感覺

我係咪以後只可以做定期?

唔好屌咁大力
NVDA 買返又點睇?
6100股nvda賣晒未?
慶幸無跟你放n 卡
比我都唔夠宜家入返
點解做唔到南非佬
千祈唔好放, 直到皮褸退休
人總以為成功是靠自己努力 其實更多得是看天
非常同意, Luck is a bigger part of success than you think
nvda 1300
一個月你就賺少左$400
6100股x400
但你買得大 其實都蠃好多
之後上到2000我仲邊有面炒股票?
人哋木頭姐二百幾蚊走晒,都未喊,你二百幾食到九百算好叻㗎啦。
最錯係成日計住自己贏幾多錢,而唔係 stick to 大 picture
個人覺得空虛係因為手上無貨,賭癮發作

建議跟格爾eth,木頭姐tsla
吉sir仲係錢本位投資心態,未達到格蛇資產本位嘅境界bo
你說得對
其實無諗過升到咁癲... 自己都有N卡 550入, 渣到930左右走左一半不過都叫有一半貨心理平均D
吉清你唔係話買返,個陣都係1100,你有無買返。買返入返場就唔使唔開心啦。
你確定比你黎多次 你揸得住?
第一你set好左target price去take profit
第二我覺得你應該係好追求time the top ge人
成個模式係似一個trader 多過似一個investor
你過往因為呢個模式成功 你當然會繼續行呢個模式 係路徑依賴
你本身就係諗住buy low sell high 而唔係諗住buy and hold
比你set 1300(pre-split) take profit 最後升到2000 你都係一樣咁痛 唔係咩?

好奇你有冇真正"長揸"過一隻股票?("長揸"=升幾多跌幾多都唔理)
輸都輸得多
諗下次點做好過啦
除非你淨係諗住贏一次

四千零萬 身家 話多唔多 話少唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞