日本高速巴士乘客,為了獨享二人座位,事先預約兩個座位再緊急取消

189 回覆
307 Like 7 Dislike
有漏動就會有契弟玩爛,只可以話個世界就係不停比啲自私既人整到越嚟越差
香港賤種啦
呢個世界冇如果,依家係unknown,證明唔到佢有心。
公司係有責任制定可靠措施
只要跟足指引就冇問題。例如去餐廳食野,佢寫到明冇限時,你可以叫一個餐由朝食到晚,你唔比一個人食野慢既。
我去日本都成日搭夜行巴
但通常退票要手續費,或者唔係退足架喎
武士道精神嚟
崇日撚:
真係
你頭腦勁清醒
跟足規矩唔等同道理冇錯喎師傅

人哋呢個退款程序係俾啲需要更改行程既人而設,本身以霸兩人座為出發點去濫用退款程序已經係唔啱規矩,只不過學正巴士公司話齋,佢哋喺個機制上邊冇辦法判斷客人嘅目的咁解

講個差唔多嘅例子,就當有個食堂免費俾流浪者同老人家食飯,當有人扮露宿者入去食飯其實食堂真係未必捉到你,但係咪代表假冒露宿者嗰個人係道理上係啱?咁就唔係囉。
所以我認同佢道德上有問題
加大增加
同香港睇戲一樣
屌你根本就偷換概念
個問題從來唔係針對緊「買咗兩個位但有急事要臨時取消」、「食嘢食得慢」呢啲人
係講緊啲真係存心做自私行為嘅人

你可以話你唔覺得有呢啲人
咁我哋之間冇嘢可以拗
因為我就係覺得有呢啲人

明?
之前試過為咗體驗吓搭巴士,搭通宵巴由東京去秋田
坐過一次之後,我以後都唔會搭通宵巴
有同冇呢d人都唔係重點,重點係,從公司角度,唯一可以做既就係整到取消唔到,咁就處理到個問題。拿,取消唔到,咁佢想玩野都唔得啦?
將個責任spin去公司度實得㗎
呢個世界太多仆街要人管
成班自私自利要人禁你先識停
人性就係咁嫁啦,如果唔係仲乜要有法律?
完全同意
只不過唔希望大家做仆街嘢嘅時候 用「人性就係咁嫁啦」去合理化自己嘅行為
係兒登屌高尚日本人
新日本人先會做衰嘢
改下制度達到公平D咪得
公司都係想賺錢
其實你講嘅係動機有無人證實到都唔係重點,
就當有人真係臨時黎唔到,
但個規矩會令其他人失去買飛嘅機會,所以而家要轉規矩
同啲餐廳民宿一樣,人地真係last minute黎唔到唔係故意,但訂金照殺
其實真正支那人先唔會介意空間感?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞