日本高速巴士乘客,為了獨享二人座位,事先預約兩個座位再緊急取消

189 回覆
307 Like 7 Dislike

受到物價高漲影響,越來越多日本民眾搭乘夜行巴士或高速巴士進行長程移動。現在傳出有許多乘客為了獨享雙人座位,避免陌生人坐在身邊,事先預約2個座位,並於出發前夕緊急取消其中1個位子。這樣的行為讓許多想搭車的乘客訂不到座位,導致巴士公司不堪其擾。

《富士新聞網》報導,隨著日本物價高漲,能以低廉價格進行長距離移動的高速巴士,現在深受日本民眾歡迎。但許多民眾為了在搭乘時能獨享兩人座,在訂位時使用奧步。報導指出,越來越多人在搭車時,預先預訂2人份的位子,在巴士即將出發前,緊急取消其中一個位子,避免旁邊有人坐。

為什麼會有這樣的狀況發生?主因在於日本巴士取消訂位費用過低。舉例來說,一間巴士公司表示,除了特定路線之外,若民眾使用電話預約後要取消位子並辦理退票,僅需支付100日圓(約20元新台幣)左右的手續費。

對此,京王巴士表示確實觀察到這種狀況,但不確定是民眾臨時變更人數、或是想獨佔雙人座位。但不論如何,在出發前夕才臨時取消座位,都會導致其他想搭車的旅客預先訂不到車票。為了防止這樣的狀況,京王巴士預計自7月起,變更訂位至付款之間的期間、並調整臨時取消座位的手續費。
居日支那人黎
真正日本人唔會咁做
有乜問題?人地跟足規矩做。
面斥不雅
俾多100yen就可以獨享二人座位

個乘客真係跟足規矩,道理上真係冇錯,一係巴士公司加大個取消費用
係拮林針對性刺殺美國人嗰個都係居中日本人
中國人先唔會咁黑心
幼稚園家長遲接小朋友放學,嘗試罸款50元阻嚇,結果更多家長遲接小朋友放學
同UO啲閪客差唔多
呢度應該覺得冇問題
咁仆街
玩爛晒啦日本仔
唔過一頁
道理上冇錯
道德上唔好
咁都要問?
認同,日本匠人精神
一定唔會過
咩道德上,你點證明佢係有心霸2個位而唔係真係有人臨時黎唔到取消?
你都冇證明,冇證據,冇任何文件,冇任何記錄支持你既論點。
既然係咁,咪跟返規矩,比足退錢費。
如果「佢係有心霸2個位」
你認為道德上有冇問題?
取消費加到原價就得, 想坐舒服啲買兩個位囉

有著數拎盡, 玩爛咪係呢啲人
同民宿唔收訂一樣咁傻
正常幾日前cancel已經應該收全費
包車成本幾錢?
啲人又要貪巴士平,又想坐得舒服啲,就出呢啲招數
講日本壞話,日本係好多香港人家鄉
唔過一頁
巴士公司咁蠢㗎照俾佢取消,但係費用收足唔俾退錢
新一代日本人好難講
uo 做到緊急取消?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞