想買居屋尚翠苑,有沒比d意見?

43 回覆
0 Like 3 Dislike
討論緊居屋啊……下下撻個萬景峰出嚟以為自己好有point?
Sorry Ching撳錯咗覆錯你
早幾年 淨係賣地都覺得肥仔啦 點會搞咁多野批你 , 依家市閪就咩都會試下既機會大好多 問題係肯試既人又少咗
價錢冇溢價就ok
俾我就會揀尚文苑
交通方便,8分鐘到大窩口站
隔離就有街市,大廈街大量食肆
去熊貓aeon 時間大家一樣5分鐘到
係差一樣野,佢單支樓,管理費會貴
雖然大窩口工業區已經改劃成綜合發展區多年,但近年成功轉型住宅發展的項目集中在沙咀道一帶的2幅小區,分別是由房委會旗下大窩口工廠大廈成功重建成居屋尚翠苑,以及由新地(00016)牽頭提出將沙咀道及聯仁街交界的安泰工業中心、王子工業大廈及亞洲脈絡中心等4幢工廈,重建成5幢31層高私樓,總單位數目約1,330伙。

在橫窩仔街及楊屋道以北的3個小區,目前仍然未有轉型成住宅發展的傾向。早前新地旗下新意網持有楊屋道145至159號Jumbo iAdvantage,在2016年申請改劃並重建成數據中心被拒後,近日捲土重來,再申請改劃成「其他指定(商貿)」用途,並以地積比率9.5倍重建,較2016年方案的地積比率5倍大增,擬建18層高數據中心,總樓面約19萬平方呎,樓面較舊方案大增90%。新意網質疑,荃灣東工業區實現住宅發展進度緩慢,從區內的已遞交的規劃申請可見,相對發展住宅,區內各業主皆傾向作不同非住宅用途。
我自己單人..比較因難抽到新居屋..
香港咁既環境
依家買居屋未來真係有市場價值 ?
p.s 純討論
咁都靜 好柒嘈喎
宜家日頭對面工廈少左好多貨車 少左好多噪音

夜晚如果天氣涼爽既話開窗訓都ok

如果唔係對沙咀道 係對內街既話應該再靜d先係

真係要靜到冇聲市區應該難搞喎
首先要唔好對住馬路
買李鄭屋邨
性價比超高
如果未補地價中層平過一萬蚊尺都可以諗吓
如果未補地價都唔5球幾
就真係冇乜吸引力
十八區嚟計,大窩口都算係荃灣區之內
狹義嚟計,荃灣與大窩口,以德士古道為界
尚翠算係荃灣,尚文算係大窩口
我去過呢個屋苑
覺得隔離尚文苑位置正d 近d大窩口站

但尚翠選擇多d
最緊要睇個盤舒唔舒服
但半居屋預左貴
正解
仲有尚文有維修山坡費
即係爵悅庭隔離啦,有爵悅庭專家答你
講緊荃灣,點解隻傻羊仲未出嚟鳩噏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞