回佣四成,銀行保證七成按揭,即係買樓送首期?

54 回覆
4 Like 11 Dislike
金管局話可以借七成,唔係一定要借七成喎,借唔借喺銀行商業決定
金管份野講樓花嗰部份只係話將2月28日既放寬包埋2月28日前簽臨約既自住樓花,前面啲背景資料只係廢話黎。

咁2月28日份野有冇講銀行要用合約價批按揭?咁梗係冇啦。。。
聽得多依d
個人都變得無common sense
比番d正常人既思維
移民仲駛供?
宜家睿峰有D盤縮左水啦,無做得咁明目張膽
玩到爛晒
為左托市可以去到幾盡
同啲 job post 人工高達xxxx一樣
有無可能
首先個agent 要唔走你數,幾百萬佣金
成篇新聞無講係跟合約價
係開post 條友自己加落去
咪當銀行傻啦,你回佣4成佢點會check唔到
同埋做按揭果陣係要簽名無其他回贈,你夠膽咪唔好申報囉,到時一鳩要你還錢順手報警話你詐騙

今次改動係唔申請按保下可以借7成,以前係6成
AA是正義的
回比aa,唔係回比業主
未買過樓

請問,咁大舊回佣要經aa俾?aa 走數就渣都冇?

咁大風險,啲準業主又會肯?好難理解
口頭話退番2億都得
臨時買賣合約算唔算係合約價

措施的涵蓋範圍將擴大至2024年2月28日前已簽訂的臨時買賣合約並且在2024年2月28日或以後預計完成的自用樓花住宅物業的按揭申請,令有需要的合資格用家能夠敘造最高七成的按揭貸款。此項調整即日生效。
接受呢啲臨約做最高七成按揭
無講過用邊個價嚟做按揭
唔好ff咁多
字面無寫嘅話銀行就可以走盞
正如無限制要做幾多厘按揭
銀行加按揭一樣可以踢走個客
唔係FF, 咁人地金管局專登出新聞就指明幫佢地,
唔明點解咁多人代表銀行話唔幫姐
成篇文無講過用邊個價做按揭價
胡說樓市都講埋係合約價只係其中一個參考
估價一樣要跟
以較低者為準
咁但係如果,好堅持要簽哂文件,唔肯枱底回佣,咁個價錢咪會貴好多?咁咪勁唔抵?
即係枱面正價買又貴人一截,心理唔平衡,枱底價又驚aa走數

咁買新樓咪好唔make sense
負首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞