回佣四成,銀行保證七成按揭,即係買樓送首期?

54 回覆
4 Like 11 Dislike
嗰一成首期夠移民做水腳,層負資產樓可以丟空唔理
我都心郁郁
係都搵回5成啦

不過agent 移民快過你
鬥移民
無得心郁啦 2月底前 問題好似1樓咁講當交租 唔洗比首期
有五成咁癲?

即買樓送兩成首期,成球幾cash,代價只係負資產?
首先銀行係借俾你唔係送俾你, 點會係"送首期", 最多只係"免首期"
而且之前胡說樓市都有報過回佣多既樓銀行會估價不足, 佢收到風你地回4成未直接估價減4成, 到時你唔止要俾首期, 仲要抬錢上樓
借7成咋,有話要跟你合約價借? 你買1000萬樓,而定銀行估值800萬,用800萬嘅7成借俾你咁解。
如果1000萬樓,回4成,銀行咪600萬嘅7成借俾你囉,點0成本呀?
你睇返啦,呢個唔係新政策,係本身今年2024年2月28號公佈嘅政策,原本由2月28號當日起生效,而家不過涵蓋埋2月28日之前簽嘅臨約。

即係2月28日之後簽嘅本身都有,咁點解你今日先心郁郁?
C hing 買過樓未點樣回佣4成
涵蓋範圍擴大至之前已簽訂臨時合約的樓花交易,按揭成數最高可達七成。市場指,此舉料為避免因新盤上會時估價不足,而可能引發的撻訂潮。

https://www.property.hk/news_content.php?author=PHK_NEWSPROP&id=127706

就咁睇,係跟合約價七成窩?
未買過,不過出面個個都講到有四五成,連胡說都係咁講,唔係我講架
胡說澄清左,合約或估價較低者為準
保交樓
市場指,此舉料為避免因新盤上會時估價不足,而可能引發的撻訂潮。

金管只係話之前簽約既樓花都可以由6成按變7成按,喺唔借接保既情況下抬少啲錢上會姐
下,咁政府點解叫救市個新政策原意唔係保障建期估價跌嗰班業主咩
唔好拗啦好無?
你睇返你自己條rthk link

金管局向銀行發出指引,就2月28日公布的物業按揭貸款逆周期宏觀審慎監管措施及相關監管要求,作出技術調整,即日生效。

措施涵蓋範圍將擴大至2月28日前已簽訂的臨時買賣合約
金管局救樓花業主 合約價做最高7成按揭
https://lih.kg/kOOdDT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

上面成班友仔都講錯晒
係窩,你啱冇睇清楚,以為係新嘢黎
個個講撚到好似
借撚左唔使供咁
保d唔借按保嘅客咋
本身6成變可以借到7成
同埋1500萬樓下樓可以借多d
估價跌左咪可以cover返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞