美國公佈新一輪俄羅斯制裁 香港傳媒未有察覺今次對「香港」公司的制裁跟之前的分別

93 回覆
161 Like 9 Dislike
唔係潑冷水。不過唐超都係俾人制裁緊,一樣搭到飛機用到FB。又無引起咩二級制裁。

有啲友話佢用公司/政府名義買同用服務就無事。
咁即係個制裁其實可以輕易避開,阻嚇性零咁滯
基本上有美元業務的香港銀行都要跟從美國sanctions list做野

唔識唔好出黎尻up la
咁你睇下佢外訪啲地區係去邊

咪知道制裁有冇用
咁制裁緊理論上係完全用唔到服務,機票都買唔到架嘛。出到機票佢去邊已經係後話。

再講如果佢唔去同美國有引渡嘅地方咪即係對佢零影響。要佢機票都買唔到個制裁先算有用架。

其實再講闊啲,有引渡條約嘅國家都未必會理美國。新加坡就係例子。唐仔上年先去完,新加坡同美國有引渡協議,但係條友毛都無少一條。

所以其實過左咁耐,唔好話港共。我對呢啲所謂制裁都嗤之以鼻啦。又唔連坐又唔凍結海外資產,啲公司又唔聽美國枝笛,連新加坡都當你個制裁臭四。

我都好想個制裁制到佢哋仆街冚家剷。不過由2020年好hyper到見左幾年無料到,我想唔灰都唔得。
直接ban左啲7頭 仔女美國護照 算鳩數啦

中国香港人做咩漢奸
佢去唔到美國係因為習近平唔幫口同阿Joe講啫.
有囯安大法同23條
中囯香兴註定
由治及兴
註定係世界淚由孽中心
威豹金融押運護衛 = DSE大陸考場指定運輸商

DSE大陸考場出年如果繼續開,
即係分分鐘制裁埋DSE
北韓人實際都一樣生活緊
Blog主可以試下搜尋被制裁既公司+深圳既關聯,會有更多發現
朱sir幾時變到咁懵,如果無業務就無影響林鄭洗出現金?
制裁交易所呢個係堅招
制裁個人係一向無撚用.純粹high下.
同埋令到D人唔敢去做,呢個國家高官.
今次係直接打擊俄羅斯外匯交易.以前都鬆少少手.
今次真正重拳.係盧布都唔會狂跌.

https://tw.news.yahoo.com/%E4%BF%84%E5%A4%AE%E8%A1%8C%E5%AE%A3%E5%B8%83%E8%AD%89%E4%BA%A4%E6%89%80%E6%9A%AB%E5%81%9C%E7%BE%8E%E5%85%83%E4%BA%A4%E6%98%93%E6%8E%80%E6%81%90%E6%85%8C-%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E6%B0%91%E7%9C%BE%E5%B4%A9%E6%BD%B0%E6%8E%92%E9%9A%8A%E7%98%8B%E6%90%B6-050930758.html
俄央行宣布證交所暫停美元交易掀恐慌!俄羅斯民眾崩潰排隊瘋搶
實際上無人因為怕制裁而唔升
有人幫手供樓

而且海南一個法官做貪到的錢都厚過香港資深ao身家
香港法官的仔女/孫內定一畢業就做大財團油水位, 磨幾年直升

針對實業的制裁才是較有用
上面好多人重未醒覺香港真係已經冇本身產業,中介角色都衰退中,當連中介都冇得做,真係要食屎
所以咪唔關你事囉 on9仔
唔洗用銀行就係

一係轉哂用崑崙銀行啦
可能佢係學口交部玩bingo紙呢

既然係冇牙老虎一於唔好理佢 再唔係搞大佢鬥惡囉

不如宣戰?
其實大陸係咪冇錢?點解會請你啲小學畢業生做五毛
呢啲制係都無力嘅走下形式feel
真正制裁係直接當你恐怖分子國際通緝犯咁樣先叫做有力
佢d銀行客 會唔會冇哂呢
睇得出巴打嘅直必
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞