美國公佈新一輪俄羅斯制裁 香港傳媒未有察覺今次對「香港」公司的制裁跟之前的分別

93 回覆
161 Like 9 Dislike
執柒未
咪又係咁唔通間嘢跪喺度求饒咩
間野係美國有冇業務先??

如果無業務, 其實制唔制裁根本無分別
其實你係咪唔識分制裁個人同公司嘅分別
佢識就唔會咁講啦
咪撚玩啦豬閪成,同被制裁對象做生意會trigger二級制裁,銀行果啲全部唔可以幫呢啲公司開戶過數。

無分別?你試下學淋病咁俾人制裁睇下有冇分別。
嚟料喇
當香港對美國唔再重要嘅時候
被制裁嘅公司只會越多
咁林鄭家陣點??
訓街乞食未??

連登仔又係到FF 當勝利
林鄭一個人
呢堆全撚部都係公司

香港靠飲美國奶水大
點會冇影響
篇文講左兩個重點
1.依輪制裁依家只係第1波
2.力匯 威豹 除左俄佬運輸之外 一定有正當生意 力匯睇佢個background都係一般中港運輸公司
如果依兩日都出事 而中國唔收手 香港只會繼續出事 你搵工都要小心 隨時CV上面做過間俾美國sanction既公司
家陣美國制裁好似狼來了
一開始果陣以為好勁, 去到今時今日根本無乜料到

2019年, 美國制裁 香港公司
香港:「嘩, 制裁呀」

2020年, 美國又制裁香港公司
香港:「嘩, 又制裁呀......做乜我會講又既??」

2024年, 美國又又制裁香港公司
香港:「娘子, 快D出來睇美國制裁」
啲人話開過間
心諗而家呢啲正當公司有咁多熟客大客
點開過間
只要我唔移民美國, 有咩好擔心??
好接近美國權力核心既猿爸爸話你聽?
你依排咁勤力
咪證實左真係奶曬野
如果真係無野好擔心我就見你唔到啦
我真係唔擔心

我又唔移民美國, 唔去美國旅行
銀行 用中銀

要擔心咩??
講來聽下??
娘乜撚野子
你講嘢勁kam
今日華為都未執啦
朱元帥覺得只要唔係食樹皮就當無料到
你唔知我講乜?? 00後小學生??
有心啦
我家陣做地盤, 日日有工開, 加人工
個個星期日 放假可以食韓燒, 壽司, 大魚大肉
得閒又北上深圳食下好野

過得好寫意
拿!
我都話,押運公司最唔怕 。
點解呢?
佢地可以自己押運自己d現金嘛。

咁一車車車返公司,
然後叫個渣槍既實q,
坐門口睇住,
咪搞惦囉。

係要開d現金單出去ja ma。
(利好九龍紙業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞