香港幸福指數僅排86 港大團隊籲反思:係咪要同西方人追求高分

102 回覆
6 Like 170 Dislike
又話香港人過到英國要捱苦、買樓俾人呃、牛油£9、小朋友喊住話唔適應、返工俾人歧視...嘅
排20高過香港60幾
咁留喺香港咪同地獄一樣?

https://business.itn.co.uk/world-happiness-report-2024-which-countries-are-the-happiest-in-the-world/
你拎家庭幸福出黎
依家幾多人單身
廢話
咁肚餓係咪要食野
你做教授係咪義工? 你出返幼教份糧, 唔洗同其他人追求一個好高嘅salary
當你講得通,個人快樂(西方人追求),同我地嘅幸福感(家庭,群體), 點解要係mutually exclusive? 點解唔可以兩樣都追求?

呢啲學者係咪食屎架,要擦鞋都聰明啲啦,唔該
共產制度下共產=happiness, 所以香港happiness score 一定高
幸福唔一定代表好
呢個排名係咪要掉返轉睇,朝鮮都好過終國
無錯, 中国人只要有得跪, 大家都已經好開心了
好多人話有國安法好幸福喎,你話唔使追求幸福,係咪即係唔使要國安法呀?
乜都全球化嘅情況下 - 係
退出聯合國囉
白痴
《獨媒》追問到會否因為政見或價值觀不同影響溝通,以致家庭關係不良?王文炳僅表示是次問卷沒有問及相關問題,指調查顯示溝通次數及質素「好緊要」。

香港3Hs的指數為6.39至6.68,問到對比其他國家的幸福指數,如新加坡、台灣等,香港的幸福指數屬高或低?王文炳表示,香港在全球幸福指數為低,只排列80多位,相對指數較高的西歐國家,認為「佢個譯名叫做幸福指數,其實唔係一定幸福嘅」,解釋指「我哋happiness嘅score同family 幸福指數,或者個人幸福指數correlation唔係100%,都係6至70%,即係中國人所謂嘅幸福more than happiness」。

他又表示大家要反省「happiness係咪最重要呢?喺中國人入面,我哋係咪要同西方人追求一個好高嘅happiness score」,又指3Hs並非完全能與該研究比較,而研究本身包涵其他元素。

香港大學
咁既人都做到助理院長
新一代家庭仲邊會冇旅行去
公屋一年都至少一次去日韓台泰
想問個位助理院長咁應該追求咩?
發現自己不符別人標準
就從新自己定別一套標準出黎

算唔算反制度反社會
新一代係掛
我舊一代了
呢條友係咪好想入政府做
王文炳表示,總結三項受訪者認為「幸福」的要點,包括陪伴與關懷、3Hs,以及多與家人溝通、交談和吃飯。他舉例指,其中一名30至39歲男性受訪者認為幸福每人標準不同,要因應個人是否容易感到滿足,稱媽媽幫你煲湯等你回家已感到幸福。他又指幸福是行動,稱「中國人最緊要食飯」,分享兩名女受訪者認為與家人吃早晚餐、飲茶、花時間外出互動、家人齊齊整整已感到幸福。

人類唔係越幸福越巴閉
死咗反而仲幸福
求學不是求分數啲fans
大陸排60,仲高過香港。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞