香港幸福指數僅排86 港大團隊籲反思:係咪要同西方人追求高分

102 回覆
6 Like 170 Dislike
聯合國資助機構早前發表2024年《世界幸福報告(World Happiness Report)》,143國家及地區香港只排名86位,遠遜亞洲地區排名最高新加坡(30名)。香港大學李嘉誠醫學院護理學院團隊今日公布一項調查,卻發現另一番景像,近六成受訪者認家庭幸福感指數高,即10分有7至10分。有記者問香港的幸福程度相對新加坡和台灣等地屬高還是低?助理院長王文炳指西方譯名「幸福指數」,「其實唔係一定幸福嘅」,又叫大眾反思在中國人社會,「我哋係咪要同西方人追求一個好高嘅happiness score」。

https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%B9%B8%E7%A6%8F%E6%8C%87%E6%95%B8%E5%83%85%E6%8E%9286-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%9C%98%E9%9A%8A%E7%B1%B2%E5%8F%8D%E6%80%9D%EF%BC%9A%E4%BF%82%E5%92%AA%E8%A6%81%E5%90%8C%E8%A5%BF%E6%96%B9%E4%BA%BA%E8%BF%BD%E6%B1%82%E9%AB%98%E5%88%86
「賽馬會智家樂計劃」與香港大學李嘉誠醫學院護理學院團隊於2023年7月6日至8月26日期間,網上問卷方式訪問了4,529名18歲或以上香港居民,以0至10分評價家庭及幸福感指數、3Hs(家庭健康、快樂及和諧)和自我認知心理健康指數,並問及行為(與家人溝通、互動及孤獨感),以及參與社福機構活動的意願。

調查顯示,近六成(58%)受訪者認為自己家庭幸福感指數高,其中近六成半(64.5%)為55歲或以上的年長人士,逾七成(73.7%)家庭月入超過6萬元或以上,並分別有六成人擁有自置物業(63.2%)及受過專上教育(63%),家庭幸福感指數為高的可能性亦較大。

調查又指,高家庭幸福指數的受訪者常與家人互動,如近79.8%人會和家人玩樂;75.7%人會讚賞家人;67.3%人陪伴家人,並且八成半(86.6%)與家人進行八項或以上的互動活動、七成(73.1%)更多與家人面對面溝通,以及近七成半(74.4%)人較少感到孤單。另外,問到受訪者進行什麼活動令家庭更幸福或快樂,分別近八成人認為和家人溝通(78.2%)和一起吃飯(78.1%),其次是陪伴家人(73.3%),而回答「給家人買禮物及一些錢」則不足兩成。

王文炳指,以上因素可提高家庭幸福感,如個人層面方面可以讚美及陪伴家人、與家人一同吃飯,甚至一起外出旅遊。他亦表示個人孤獨感高,家庭幸福指數相對較低,並建議可多陪伴家人互動,以及多點高質素的溝通。

同時,團隊在2023年10月28至11月5日在科學園的創新科技嘉年華攤位招募51名受訪者訪談,了解家庭、個人幸福的看法,其中有七成(74.5%)為受訪者為男性,逾八成半(86.3%)人認為家庭幸福感指數為高。

王文炳表示,總結三項受訪者認為「幸福」的要點,包括陪伴與關懷、3Hs,以及多與家人溝通、交談和吃飯。他舉例指,其中一名30至39歲男性受訪者認為幸福每人標準不同,要因應個人是否容易感到滿足,稱媽媽幫你煲湯等你回家已感到幸福。他又指幸福是行動,稱「中國人最緊要食飯」,分享兩名女受訪者認為與家人吃早晚餐、飲茶、花時間外出互動、家人齊齊整整已感到幸福。

至於有關3Hs(家庭健康、快樂及和諧)的數據,團隊由2016年起每年均會做一次,數據顯示自2017年起3Hs數字7.62至7.28開始下跌,到了2023年只得6.68至6.39。王文炳2020年疫情爆發,3Hs指數開始下降到6.6至6.4,表示期望隨著疫情後社會、經濟活動復常,預計數字會回復疫情前水平。

疫情後復常3Hs指數仍下跌,問到認為主因為何、是否有其他社會問題所致?王文炳則指,有很多原因所致,但個人認為數據要「V型」反彈非常困難,表示一直做開快樂指數即使有社會問題發生,亦不會有很大變動,強調疫情影響「真係好大,真係Boom一聲跌咗啲嘅」,短時間內難以有因素「V型」反彈,稱「需要啲時間等經濟復常,帶嚟嘅效應或者帶嚟對家庭嘅benefit(好處),譬如疫後恢復正常、小朋友學業重上軌道、家長工作環境OK」,令他們可以增加外出活動機會,認為隨著復常指數可以逐步上升。

《獨媒》追問到會否因為政見或價值觀不同影響溝通,以致家庭關係不良?王文炳僅表示是次問卷沒有問及相關問題,指調查顯示溝通次數及質素「好緊要」。

香港3Hs的指數為6.39至6.68,問到對比其他國家的幸福指數,如新加坡、台灣等,香港的幸福指數屬高或低?王文炳表示,香港在全球幸福指數為低,只排列80多位,相對指數較高的西歐國家,認為「佢個譯名叫做幸福指數,其實唔係一定幸福嘅」,解釋指「我哋happiness嘅score同family 幸福指數,或者個人幸福指數correlation唔係100%,都係6至70%,即係中國人所謂嘅幸福more than happiness」。

他又表示大家要反省「happiness係咪最重要呢?喺中國人入面,我哋係咪要同西方人追求一個好高嘅happiness score」,又指3Hs並非完全能與該研究比較,而研究本身包涵其他元素。
幸福指數唔係越高越好
幸福唔係愈高愈巴閉。我地有國安法就夠
唔同人比較就幾時都第一添啦dllm
你同東方人比都比唔過啦
你咪唔好講自己係國際城市囉
分數低就話其實唔使跟人地個準則
分數高既話一定打晒飛機

又係公我嬴字你輸
係咪追求奴役
只要国安,不要幸福
有記者問香港的幸福程度相對新加坡和台灣等地屬高還是低?助理院長王文炳指西方譯名「幸福指數」,「其實唔係一定幸福嘅」,又叫大眾反思在中國人社會,「我哋係咪要同西方人追求一個好高嘅happiness score」

ok,咁唔駛要恆指啦
有國安法又有23條
香港人真係好撚幸福
以上因素可提高家庭幸福感,如個人層面方面可以讚美及陪伴家人、與家人一同吃飯,甚至一起外出旅遊。

窮撚家庭
日日家嘈屋閉
無任何旅行包括出街/運動/活動
「幸福指數」,「其實唔係一定幸福嘅」
唔想人追求幸福, 即係想人躺平/移民
有呢啲質素嘅學者,唔怪得咁撚多人移民
在中國人社會,黨幸福,人民才幸福,沒有國那有家
臭港留返同北韓 中國鬥啦
助理院長王文炳指西方譯名「幸福指數」,「其實唔係一定幸福嘅」,又叫大眾反思在中國人社會,「我哋係咪要同西方人追求一個好高嘅happiness score」

唔通追低分.
最好日做夜做呢D先叫幸福
或日日講句野都驚給人告,抵毀政府犯國安汰.呢D先叫幸福

王文炳呢類人做到副教授講野呢類垃圾, 個位買返黎?
應該整一套中國特色的幸福指數,西方國家負分,親中國家就100分
咁點先叫好呀?大家都唔開心囉!大家過得好仆街咁囉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞