日本皇室慌了!怕佳子公主走姐姐老路「下嫁平民」 急著安排相親 對方是島津家後人

277 回覆
58 Like 17 Dislike
宮內廳日日企係隔離幫天皇打氣抽插
1947年失去皇族身份嘅11個舊宮家
有5家已絕嗣 有1家得女冇仔都即將絕嗣 得返5家
但舊宮家恢復皇籍嘅構想都係後備方案啫 有5家可以做後備已經夠用

始終依家日本皇室最大問題係冇後備
天皇德仁得女冇仔 秋篠宮文仁親王得悠仁親王1個仔
即係個繼承係天皇德仁->秋篠宮文仁親王->悠仁親王
上皇細佬又冇仔女 幾個堂弟死哂又只係生女
考慮到德仁同文仁個年齡再生冇乜可能 只要悠仁出事就收皮完全冇後備
有5家有機會恢復皇籍做後備已經夠玩
大佬又有義弘 義久 家久 歲久 人才輩出好難輸喎
唔好話後唔後備

舊宮家係無咩理由喺今日生活富足,日本又對美國無咩威脅嘅情況下要做平民

甚至華族都係,當初就話美國驚日本唔夠民主等所以廢咗佢地,但其實佢地嘅出現亦係參考英國嘅貴族制度,咁到今日亦係無理由唔俾佢地恢復番身分
法裝
仲有立花里子呢
舊華族純粹取消完冇動機恢復地位
可能保留冇乜爭議
但如果已經取消咗要恢復就好大爭議

反而舊宮家恢復身份會有誘因
如果皇室下一代得悠仁親王一個 有咩事發生舊宮家恢復皇族身份做後備嘅可能性就有誘因
唔一定係意外死咗嘅 依家都18歲過多2年就成年 再過多幾年仲未搵到結婚對象又係危
咁原皇族變返皇族就有誘因
川島 和 津實
島津藩明維維新都係佢帶頭 玩信長代代用佢都好易開局
連tabelog都開唔到account
代代用島津好易打 九州南得佢勁 一統南九種田買洋槍 之後同毛利同盟 同大友龍造寺一決死戰 統一九州後同信長or猴子慢慢玩
日本離行共和制不遠了…….
當年和宮嫁俾將軍德川家茂,
被極端尊攘派視為侮辱皇室.
日後維新政府係用"和宮降嫁"去形容.
立花我可以理解, 關川島咩事?
剛好相反, 當你有錢有地位, 同王室聯婚變成政治工具,
令你既人脈同頭銜更加響亮.
女天皇繼承人先係問題 日本皇室萬世一系點容許其他人沾污
歷代女天皇本身係皇女或者做埋皇后妃子 個仔父系都一定係天皇 又或者傳返俾個姪等條血脈正統返
光格天皇已經斷過一次 光格天皇唔係天皇子女 需要娶返欣子內親王 糾正返條血脈
依家做女天皇簡單 要近親通婚糾正返條血脈事大
連登毒撚真係好恐怖 ....
光格天皇又唔算斷咗
光格天皇本身都皇族 出身閑院宮 東山天皇曾孫
咁宮家就係預防天皇冇仔搵定旁系宮家做後備
咁當然 搵上任天皇後桃園天皇獨生女欣子內親王做中宮可以更名正言順 但又唔可以話光格天皇係天皇血統斷咗

以前天皇成日轉人添啦 老豆退位做上皇 傳位俾大仔 轉個頭又廢咗大仔傳俾細仔 之後又可能再傳返俾大仔後代
舊陣時可以好混亂
如果用你個講法計斷咗 光格天皇都肯定唔係第一個斷咗
呢件係波斯公主,係咪想玩?

日本規矩係皇室公主嫁人除非嫁返俾天皇(which日本歷史上幾多兄妹結婚下)否則自動波變平民,佢生幾多個都唔會係皇室繼承人。
冇左皇室日本run唔到落去?
可以, 但日本皇室係一張好撚好用既外交牌
攞黎做親善訪問, 促進/建立兩國關係
尤其係歐洲果邊可以同當地既舊貴族交往
所以好多國家都願意俾錢養住呢班人
其實淨係做吉祥物嘅話女天皇/女王係適合過俾男人做,畢竟「一般來講」女人會聽話啲同對政治野心細啲,而且對外界來講都會對女人嘅戒心細啲。

不過日本皇室入面嘅女人似乎個個都唔開心想走,包括依家個皇后當年嫁入去都搞到抑鬱症個女又因為身份問題細個係學校俾人欺凌,佢地未必願意個女做天皇,特別係日本傳統女天皇係唔可以結婚因為無人配得上,咁搞法佢地個女咪要一世做扯線公仔連個鍾意嘅人都無?
你估上一代個兩個王子無咁做咩,結果加埋先生到四個仲要傳聞係人工受孕嘅,可能佢地近親通婚得耐好似哈布斯堡家族咁基因缺陷已經去到無得救嘅地步所以點都生唔出。
唉, 雅子係一個悲劇, 佢係被逼嫁俾德仁
無法, 佢老豆係外交官, 之後佢都入左外交官體系
面對德仁, 佢已經避走他國, 但都俾佢狂追不捨
德仁本身未必有做過火野
但係佢身後既宮內廳, 以及佢死鬼老豆老母有無施壓, 唔使問米都知道答案
所以最後唔願意, 都係要嫁德仁

嫁入皇室, 表面上德仁對佢好好, 但實際上佢根本就保護唔到雅子
否則佢都唔會抑鬱

雅子本身係一個好有本事既女性, 如果佢唔嫁入皇室
佢既人生應該唔會過得咁慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞