政府應否即時停止出售居屋

281 回覆
96 Like 532 Dislike
有冇諗過唔係會得益 而係nothing to lose
應該停起公屋
迫人出黎買私樓
問題係未開始已結束,依家先由0開始點追
冇實體經濟支持 點解仲要發債借錢起居屋???
岩岩跌出泡沫區咋, 仲係被高估就話too big too fall

在瑞銀的全球房地產泡沫指數報告中,香港一直處於泡沫高危區,不過今年情況有變,竟然跌到「樓價被高估」的範疇,排第6名,是自2015年首次擺脫泡沫高危區!按通脹調整的樓價亦回落至2017年水平,更比去年年中累計下跌7%!
阿爺講過一定要整治香港樓價
唔可以再地產霸權
聽夏主任的話
佢房屋台出名樓好黎
如果樓價跌嘅原因係供應過量或者啱
但係如果呢個係你嘅分析
咁你同個弱智嘅冇乜分別
搵兩萬幾三萬叫nothing to lose
歷史不停重覆,要好多人負資產,幾萬人,跟著有部分人跳樓死,起碼過百
跟著銀行好驚,死左咁層樓邊個供呀!? 韭菜都死了,同政府講,政府識得驚,自然會救市
03年top to bottom 跌左70%,依家先30%

窮人冇錢買樓,會嘈,買左樓變負資產,也會嘈,
唔係嘈就大哂,但個班人變成社會不安定因子,政府遲早都要處理
土地+單位空置稅,交樓花紙起期,每18個月一個稅階。攞地唔起都要收
為左自己利益就拎全香港來陪葬
咁而家咪跌緊囉
同埋睇死香港經濟仆街為基礎既話,政府停止居屋供應都唔會阻到樓價下跌架喎
家庭人數 家庭每月總入息限額(港幣) 家庭總資產淨值限額(港幣)
一人 3萬1千元 73萬5千元
二人或以上 6萬2千元 147萬元

呢班窮撚點會買得起私樓啊
利申其中一個已買今年居屋
私樓有冇2百萬樓下新樓?
無嘅話,點解要停居屋?
住房不炒
咁不如係講下有咩lose爆左比人炒 求其搵份工得番最低工資又點 到真係工都搵唔倒拎綜援又有咩分別 對生活質素完全0影響
房住不炒喎

依家私人樓慢慢去返正常水平

有咩錯?
屯門兆康呢d老齡樓都仲3百幾萬起

去返百零萬先講啦 國家話房往不炒呀
兔蛇會同你講:你可以慢慢等
壇主都冇面俾
Nothing to Lose不嬲都係窮撚講㗎啦
出面啲樓1千萬又好1百萬又好
窮人咪又係咁生活

你明唔明呢句嘢咩意思架
停埋公屋只准租樓或者買樓
即刻垃圾納米都榚榚榚添
恆大咪 一樣fail, too big?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞