政府應否即時停止出售居屋

281 回覆
96 Like 532 Dislike
想表達啲咩呀?不如講清楚啲啦
房住不炒
跌先係正常
肯肯定繼續起
死咗條心啦,too big to fail
支持 應該改出售公屋
政府應該可以即時回套大量資金
買唔起就租 買得起就買
aa
唔明可以google
When you have nothing to lose, you are in a situation that is so bad that even if an action is unsuccessful it cannot make it any worse.

係講緊本身已經好差
根本即使更差都唔會有咩大差異

如果真係大環境可以令佢由搵2/3萬變到得返1萬
即係大環境都係一樣直插, 生活成本都會打返個折

Anyway
依家搵2/3萬無公屋仲慘過搵1萬住公屋
但搵2/3萬既人公屋又上唔到, 樓又買唔到
根本香港樓市已經嚴重over supply,政府遲早都要減供應,否則每年賣地收少幾百億至1000億,變成長期財赤,到時一係大幅加税,一係大cut福利開支,大家都唔掂
樓價跌的確問題不大
問題係樓價跌得過急

市場供需不平衡

市場根本已經承接唔到咁多住宅
你仲不斷趣居屋

然後樓價又再次急插
制造第二次危機
啟德居屋最大單位都係5球左右 。請問私人樓做唔做到5球,做唔到就繼續居屋
其實5球巳經算貴
我用新加坡3 房組屋做例子,人地都300幾萬咁上下,香港仲有一定下降空間
寫電郵俾超哥囉 係到講冇用
點為之過急?起一套居屋連地盤平整都3-4年時間,你要佢掛鉤日日都望住個樓價index去判斷開唔開工?市場承接唔到咁多住宅嘅理據係邊?居屋咪一樣賣哂,我睇就承接到,不過唔係業主想要嘅價位去承接。當初就係停建居屋先搞到啲人上唔到樓推哂出私人市場。
讓包袱給下一代人吃

申報, 經歷過買唔到到, 到買到樓, 到供撚斷.
香港政府咁偉大唔推高地價政策, 益咗依家班冇樓人士?
好L難喇

停居屋, 公屋查三代, 讓樓市重生先係出路
一早計過數,普通文員12000人工
拎一半供樓,6000蚊,供十年先合理
一人最少200呎
6000*12*10/200
去到3-4000蚊呎咁上下先係正常樓價
暫停賣地,起晒居屋,
但加禁售期同鋪地價用返2022年樓價,
俾社會覺得私樓買少見少
政府應增加居屋面積及供應量
岩岩今日出新盤2房都係4m
應該直接出指導價,有乜理由可以俾業主隨意減價放盤
Cut公屋 轉晒做綠置居同居屋
用下腦
持續跌, 無人買樓 / 地, 政府無稅收
夠唔夠一家五口住?夠既話介紹下
見到咪講 大西北大把3房500萬
自己開始地產app啦
觀塘區長大,又觀塘區返工 。 點樣大西北?
08年CCL最低57點

只要跌到呢個位就可以停售居屋
咁咪您問題 堅持要原區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞