其實廣州會唔會多野睇過深圳?

387 回覆
202 Like 113 Dislike
深圳灣巴士55人仔,已經好平
2個半鐘入到市區
外賣,堂食都有
未聽過叫廣東話做鳥語 鳥語花香呀?
其實廣州既價錢拍得住香港
邊到
TG早幾日都碌到
無, 獨撚一枝公鳩遊
廢事去依d 服務好酒家
等佢安排隻熊俾我陪食
陶陶居 泮溪哩啲點心係海港水平咋師兄
近代日本果邊起家
本身炸小倉
天氣唔好先去長崎
咪噏到長崎兵工廠一定要炸柒佢咁
汕頭、海陸豐都好多嘢睇
笑死,而家我就人在係廣州玩緊兩日一夜
全程講廣東話我條仔仲係咁同我講香港人搬上嚟住都得係北京街個頭全部勁多廣東話,仲勁多粗口聽
啲廣州人一聽到你講廣東話已經即刻撩你講野
仲有啲歷史建築又保育得好
去深圳反而唔知有乜玩就係得啲商業城
廣州成個市嘅感覺係舒服過深圳
深圳係五湖四海乜都有但乜都唔精 有形無神
終於有人講廣州
深圳咁多垃圾都話好食, 仲要咁香港人一齊逼
以前去關外都仲有好野好野玩, 依家地鐵通曬咩都無啦
要去就直接廣州/珠海
佢果隻字係異體字黎㗎殘體字嘅水字邊唔會係三點水
深圳多姿多彩?三沙一水連最後沙尾沙嘴都冚埋
註定深圳已經玩完 直接高鐵去惠州淡水
叫雞屌女又平 4個人係淡水食新鮮黃火鍋
吊龍35蚊/斤 係深圳講緊一碟得 7-8片一小份已經30幾蚊 淡水骨場玩毒龍口爆包埋buffet都係人均280蚊免小費 深圳而家要玩到4-5百先打飛機
想俾多啲錢食好少少就要跳到過千搵馬夫call女
廣州比起深圳嘢食就深圳食預制菜+辣嘢,種類、質素好過廣州,但消費都貴啲

廣州就多啲傳統粵菜㨂,種類+質數好過深圳,起碼多啲地灘大排檔,香港人會啱食啲,消費再親民啲

多嘢睇就廣州,始終地方大咁多比例自然高啲,話晒以前廣東省一哥,有唔少歷史建築都會多同有保留,深圳係改革開放先build up嘅一個城市你唔行商場都冇嘢行

如果一日遊會㨂深圳,始終近去同返嘅時間都方便,廣州始終遠又大起碼都2日,即日來回太辛苦
連登仔
所以話中國係真係要cctv 冇乜私隱先管到班人
細個返鄉下冇用過普通話 去邊都照講廣東話 最多有d terms係怪雞d
食野真係好多傳統廣東菜 廣式甜品 同埋食材係新鮮 食得出(不過衛生就…見唔到就當乾淨嫁啦)

阿嫲教落 外省撈佬開嘅講普通話嘅一概唔好食 d野又污糟又用埋d鬼肉分分鐘落化學野 除時食死人

好多年冇返 唔知宜家仲係咪咁
但去深圳唔使一個鐘,家陣又無咗直通車去廣洲東,我都無上廣洲玩。
最快最平去羅湖坐和諧號,揀快果啲班次一粒鐘左右,去到廣州/廣州東,市區
$9.9已經有,誇城網約巴士
個個省書記 市長都唔會係本地人 古代已經係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞