其實廣州會唔會多野睇過深圳?

387 回覆
202 Like 113 Dislike
廣州酒家正呀以前去過幾次
無可能 佢地中文用普通話教架

廣州撈化程度好嚴重
新一代嚴重到出現本地撈
即係明明係土生土長 講唔到完整廣東話

要去到佛山比較細嘅城市先可以周圍用返廣東話

btw去得廣東省城市就預咗無旅行feel
除咗部分野平啲之外無咩野睇
去羅湖福田深圳北上車平一半有多
Thx又學到嘢
廣州要幾大有幾大 深圳都係
合併姐 大陸唔同地方都係咁合併做大個城市佢
當年兩個人飲茶 都可以飲到二百幾人民幣
不過真係好食 仲有一定會「叫雞」
廣州係1線城市,但消費係最低,抵玩
你有冇返過架
廣州好少講普通話
要不是近香港 深圳早就完蛋了
深圳北好撚煩, 要一早買定飛提早去安檢等車
而且計紅磡起步上深圳北, 真係要超過個半鐘
結果又係三個鐘走唔甩, 仲要淨到廣州南......
廣州淨係識廣東話都仲生存到
深圳已經唔得
應該係話佢哋嘅本土意識仲勁過香港。
佢哋對普通話取代廣州話好反感,一直有好多保衛粵語嘅電視/網上節目。
香港俾北方文化入侵講緊都係近廿年嘅事,但廣洲係五六十年代就被搞緊,人哋一直抗衡到宜家。
至於保育文化就未必喇,嗰邊冇咁自由,政府話乜就乜。
最慘多力架村
有冇廣州新地呢?
睇啲碗碟已經知唔惦
試過幾次廣州聽你唔咸唔淡普通話 佢會用廣東話叫你講番廣東話啦

廣州比深圳舊
但美食 文化同歷史底蘊冇得比
東山 海珠 越秀 天河各個區有自己特色
五層樓 南越墓 沙面 聖心 沙灣乜乜乜
仲有好多近郊唔計
我有親戚住越秀區,所以基本上都係住中國大酒店。我發現直通巴士仲快過高鐵。🤡
我廣州返中環,連埋過關三個半鐘搞掂,價錢平高鐵一半,舒舒服服,唔使轉來轉去。
而家中國大酒店仲有直巴站?
好耐冇去了

以前必住中國大酒店 貪舒服方便 同埋酒店wifi上咩網都得可能多鬼佬住
會,淨係個教堂都已經贏深圳九條街
啱啱端午節同阿媽上咗去,都係住中國大酒店,直通巴士站仲喺度,每半個鐘一班,最正係呢個站係尾站,跟住直出深圳灣口岸,唔使兜,一個半鐘到關口。
同埋Wi-Fi唔使翻牆😂
廣州幾好阿 起碼周圍多番D廣東話 唔似深圳

4月尾個陣上過去2日 去咗沙面個邊行下
食下粵菜 飲下茶 去埋動物園
食野真係平過香港 香港酒樓食個夜晚如果叫燒鵝再加少少野都700+
喺廣州去過一個少少出名 會貴少少既酒樓 呢個價錢仲可以加多碟九節蝦

其實有時間既話 去深圳遠少少已經差好遠
之前去過入少少已經冇香港人 就算深圳都有好多個區 宜家近香港個D俾人搶高曬D價唔抵玩
不過對我來講仲好 冇人同我搶不知幾爽
之前係廣州食文昌雞打邊爐 d雞肉彈牙 幾正
又去左間類似農莊ge酒家食 d燒鵝新鮮熱辣 好好食
睇下想用多少少時間慳一半錢定用錢買時間
返廣州3日2夜最好啦,太短就會好趕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞