返工見過d咩犯法行為?

252 回覆
529 Like 27 Dislike
我直頭做過類似案例,係好明顯遠高於市價亦沒有高層同意,ICAC係用盡全力地說告不入,磨兩個鐘都唔肯開file趕我走。
香港好有法治架
markup
個島有人住即係唔係公海,肯定犯法
Dell個sales送咗採購部最大粒果個golf會籍
冒簽?
利申:不鼓勵犯法,但太常見
舊老細好撚鐘意講過唔撚算數
同客sell完個deliverable轉個頭話無講過 一定係對方記錯
係一直以黎無客告鳩佢 諗住大事化小黎緊唔續約就算
認真工作
真 成日係公司門外見到班人紅燈都亂過馬路
全部都係高學歷嘅西裝友
月薪制員工遲到扣人工
其實係犯法
同事帶埋個咭鐘返屋企打
5天工作
但係星期六日照返工。
讀書個陣返飲食part time
個經理穿咗幾千蚊櫃桶
公司話攞返出嚟之後自己辭職就唔報警
條友窮到無錢比錢
警察落鋪頭拉人個陣條友仲問阿蛇洗唔洗落孖葉
個人唔會上身
公司請你返黎唔係要認真做個tender

公司係要係諗方法在符合所有守則同法律下做好個tender比屬意嘅vendor
聽返黎
某有規模上巿公司老闆
係出面用幾百萬整左個it system
用公司幾億買左佢
現代護鏢
天真 更誇張都見過
請假
19年、請假上街搞事做曱甴
井多少少
係後樓梯掉左個人型物體落街
-$300 偷$5000
nice deal
巴打喺一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁巴打就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間巴打就發現今次仆街嘞,原來架船係用柴油嘅,點知佢一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,而佢都有俾人炒嘅心理準備。我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。 不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。巴打心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係佢,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢? 原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。 就因為遠在香港嘅巴打一時錯手,將一個太平洋小島毀於一旦。
用公司筆寫私人嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞