南早 : 港大校長上任6年18次校務會議只出席過一次

126 回覆
340 Like 5 Dislike
佢老公只係港區人大同獻世派召集人嚟姐,頂盡只係西環喺垃圾會入邊嘅一隻棋何得何能學人玩權鬥啊
美麗新港大

見到今日既香港
愈來愈喜愛
張翔果邊既係689
真係唔知邊個大
王沛詩

睇返紀錄

架撐
出自維基百科,自由嘅百科全書
王沛詩,SBS,香港親中陣營政治人、執業大律師,老公係廖長江。

選舉經歷
喺2021年9月,佢成為香港特别行政區選舉委員會教育界當然委員[1]。之後佢喺李家超無提政綱嘅情況下,有份提名李家超參與2022年香港行政長官選舉[2]。

公職經歷
獨立監察警方處理投訴委員會
王沛詩喺2005年到10年做過監警會委員,之後獲委任接替梁定邦做監警會主席,2021年6月1日上任,任期兩年[3],首次會見傳媒之後冇接受記者提問就走咗[4]。2023年續任[5]。

香港大學校務委員會
2017年起係港大校委會成員,2022年1月1日接替李國章做主席。[6]任內傳出同校長張翔不和[7],2023年9月27日校委會全體成員收到多封匿名郵件,投訴後者處理校政嘅做法惹爭議,王沛詩決定10月9日召開特別會議[8],當日佢表示會就事件成立5人專責小組調查。[9]

最低工資委員會
2019年獲委任最低工資委員會主席[6],2023年3月1日續任[10]。
已成 condom,開始批鬥
買 BMW 又唔買 標 your 尖
Scmp 唔抵得張校長?
特首搵自己心腹恐嚇大學校長唔好再搞民調,大學校長溫馨提示負責民調嘅教授政府唔高興唔好再搞。

個教授公開單嘢校委會主動搵前法官個獨立調查仲傳召埋特首辦個中間人,最終查明教授指控政府同校方高層干預學術自由屬實,校長同副校長仲有特首辦高層都辭職收場。

喺呢個時代睇返呢單嘢同教院李國章嗰單就好似睇科幻小說咁匪夷所思
校委會咪仲大陸
論權鬥,In 689 We Trust
香港校委仲忠心過黨委,驚春
全港八大直接放個黨委算啦, 學足大陸
你唔收個班人 邊度撲水養港大?

屌你老母 哪有錢

唔通摔下摔下就出水?
而家係佢地去到final year 先查佢地
交左3年學費啦
查嘅係taught master
交咗一年學費
不過tpg 一年交三十幾萬肥過UG三年啦
話哂UG就算收一年十萬都係蝕住做
唔啱咪屌又要人硬食呀
規矩制度係定俾其他人嘛
自己洗乜跟
唔啱咪改到fit自己囉
講academic board
係咪即係立法會主席無出席到財委會會議咁
支持取消校委會
會唔會係等佢唔係香港先開會
擺明造緊佢
可能要換個更加根正苗紅既
去完美國都要返黎玩支國果種權鬥
大學拎政府funding呢啲先一定要做足
可以完全冇咗record去咗邊都幾大問題
但而家先黎爆佢大獲都似係有人想做佢好耐
儲儲埋埋等爆料
大陸人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞