31年前「的士判官」翻hit 黃秋生金句大快人心 網民歎惡行「現實中仍然出現」

210 回覆
553 Like 6 Dislike
唔記得?痾屎你記唔記得牙?
其實無諗過都幾多人無睇過呢套戲
uber 每程車係有保險for 乘客, 班dc9 成日喺度混淆視聽
國家名義殺人點會老終
香港的士狗癲到,我試過佢揸得太快太危險,禮貌叫佢揸慢啲,保護一家大細條命,條仆街的士狗發爛渣同我開火,癲到話要同我同歸於盡

香港的士狗無一個係無辜,正仆街
有錢收仲要大撚哂
香港仲有咩工可以咁爽
用過滴滴call車真係返唔到轉頭 DC9冇車隊準備食得屎
正解 所以佢地會做盡講盡一切尻野保住呢個所謂「權力」
好多DC9 你叫佢揸快啲/揸慢啲都特登同你作對
仲會特登chok 部車
因為佢地本質就係自我中心
心諗「屌你教我揸車 躝啦」
以前中學暑假成日煲碟睇
証明的士9 幾十年嚟都無進步過
口音扮出嚟
第一個 濫收車資 兜落
第二個 拒載
第三個 強姦

第四個 車我去公主道坐過海車
黃秋生真係拍咗好多當其時低成本所謂嘅爛片
票房亦唔多
但去到今日有幾套已經變成經典
尤其依波拉唔係狄波拉
最主要如果真係第二個拍一定冇今日嘅效果
黃秋生真係好撚正
第一次睇哩類型尻片,其實都幾好睇
最近第一次睇,睇完發現一啲都唔鳩,係滄海遺珠。
齣戲劇本好扎實,一氣呵成,無悶場之餘,好多場面,如片尾飛車,係真係用大片格局去拍。
戲裡面每一個角色描寫都好深刻好立體。
睇完黃秋生戲裡面行為,再對照電影入面同現實嘅的士司機,我諗好多觀眾係會同情佢
真係識普通話嘅人好難扮香港人講普通話嗰種口音,我真係唔覺得佢係扮,純粹講得屎,唔撚知點解咁多人負評我,明明就係由佢所有片推斷出嚟嘅事實
我又唔覺得似香港
佢自己都話佢成日去唔同地方做嘢接觸過唔少人
可能都係扮啲人嘅口音
我覺得佢母語以係國語
爭在台灣定馬拉
大馬人講嘢只係有腔調,同埋會將個了發音做鳥,但係四聲都係可以正確發音,叉燒成日搞唔清楚聲調,例如將郵(二聲)票讀做悠(一聲)票,有時仲會直接套廣東話韻母發音,全部都係廣東話母語人士常犯錯誤,佢講香港時事嘅時候彈出嚟嘅幾句廣東話全部講得正到冇得再正,係台灣人嘅可能性係零,你夾硬話佢可能係講廣東話大嘅大馬華人都唔係話唔得,但係可以追post追得咁貼又成日引用連登,我就覺得根本係香港人,只係怕咗国安同埋都移埋民就唔再提
仲有以前啲劇情同對白

依家講求政確之後無可能拍得返

俾左膠睇基本上可以犯嘅都犯哂

1. 歧視黑人 (雖然白人都有份被標籤但白人無Buff唔計)
2. 醜化同污名化土著
3. 同性戀定型同醜化
4. 物化女性

仲有冇
你都係一隻好雞嚟嘅
唔記得?咁你去死啦
達叔:呢個唔洗死掛
記憶中當年都係有一排咁社會熱烈討論過,而且當年無咁多娛樂,討論度更集中。。。

套戲係有呢d討論熱潮後勁快拍出黎,邊拍邊諗果隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞