31年前「的士判官」翻hit 黃秋生金句大快人心 網民歎惡行「現實中仍然出現」

210 回覆
553 Like 6 Dislike
近呢幾個月的士業界新聞多多,申請加價、舉報網約車等引起市民再次討論,政府呢期都搞的士禮貌運動,期望減少乘客同司機之間嘅磨擦。唔少網民就拎返邱禮濤執導,由黃秋生、吳孟達同朱茵主演嘅電影《的士判官》出嚟,仲話即使事隔31年,片中現象都依然存在。

黃秋生飾演嘅保險經紀阿健,本來事業有成生活美滿,但太太喺暴雨夜臨盆在即,卻因爲的士司機拒載而被趕落車,最後更因意外難産離世。某晚阿健搭的士再遇到無禮司機,決定向的士司機大開殺戒,甚至多次落手,引起社會哄動。

《的士判官》入面阿健遇到的士司機cut線導致撞車、濫收車資、唔過海等,市民至今仍然詬病。而阿健好多對白都睇得網民好有共鳴,例如佢同喬裝的士司機嘅吳孟達講各個司機被殺理由,其中一個係「車我去公主道轉過海車」,呢個情況可能唔少人都遇過。片尾阿健被追捕,講出自己犯案動機「我而家唔係報仇,我係唔可以容忍嗰啲無職業操守嘅司機,喺呢個世界上面存在!」,更加係大快人心。

邱禮濤執導嘅《的士判官》,當年香港上映時票房收大約5百萬,雖然唔係賣座片,但一直成為港產片影迷另類之選。有意見認為片中唔少情節同場面,都疑似向羅拔迪尼路嘅《的士司機》同另一套西片Falling Down(《怒火風暴》)取經。

DC9嘅惡劣行為幾十年都冇改過
長又嫌遠 近又嫌短 過海又唔做
俾生意佢做好似要跪玻璃咁
次次截車都要心理戰俾內心戲
仲有冇其他服務業係咁嘅情況
個ego大撚到痴線
最後 其實冇人叫佢做呢行
Reboot
同一班人嚟
唔記得?大便你記唔記得呀?
依家睇返都唔過時
真,就好似有詛咒咁,一揸的士彷彿就變咗個人一樣,變得完全自大睇唔起乘客同自私,冇得搞,等滴滴專車算
現實中如果有呢個人出黎殺DC9一定受人敬重
yt係咪有高清版?
高清版可以喺戲院再上就好
呢套戲放到今時今日都唔會覺得過時
啲對白仲係有共嗚
證明的士判官神作
依家出返重制版 上映有冇得諗
冇依套野 班的士狗會話最近幾年搵唔到食先𠕇惡劣行為
可以搵uber 代言人做主角
又可以賴uber
當年500萬都等於依家千幾二千萬
其實都唔差
證明DC9 陋習係傳統黎,係時候要整頓
咁多年我都仲好記得呢一幕 大家坐的士記得要有禮貌

好似有線斬人咁
好記得當年cut有線全靠嗰位人兄
曾想痴愛想伴
一路相依往返
誰知心碎珠顏
消逝於煙雨間

前段睇睇下好心傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞