有無酒精成癮(酗酒)巴絲打入一入黎

172 回覆
7 Like 21 Dislike
真 死我唔驚 係驚死唔去先慘
我一個月飲1l 到
每晚1shot 仔咁小小wing wing 咁幾c 伏
要睇下屋企有咩貨
依排有親戚買左15支大藍妹上嚟
但係飲左5支佢就走左
留左10支比我依排飲
碎料啦. 我廿幾歲個,一星期起碼有6日每日4大罐Asahi, 唔飲訓唔著教,去到三十戒左.
識人每日最少6罐500ml啤酒
呢個量仲係近年年紀大飲少左(50歲)
後生個陣(20歲後)佢自稱每日8-12罐up

不過佢後生有做開運動 依家年紀大左就冇做
外表瘦,有肌肉,望落去仲好後生 完全唔似50歲(似3x歲)
佢一般每日剩係食一餐 食量唔大 除左飲酒之外都有飲茶/水
每隔幾年做身體檢查又冇乜問題 唔知關唔關飲食事
用咖啡、茶、朱古力代替咗,其實work
最理想係 平時唔飲, weekend 時飲一支或者兩支紅酒,
最好兩個人一齊飲, 咁最好
BTW,如果咖啡同茶夠靚,你會有飲 Cognac 或者 Whiskey 嘅感覺
好快有糖尿
曾經daily:
一晚半支威/伏
or
兩支廿幾%既韓國燒酒

早幾年真係晚晚咁飲冇乜野
不過而家可能人大左又身體差左
一晚半晚咁飲第二朝都返到工 不過好攰
連續幾晚係咁既話真係起唔到身

利申戒緊
一日一罐都覺得勁
朝早剩啡走奶走糖做早餐
lunch 之後黎多杯
夜晚再飲酒
每個weekend有出去劈酒嘅習慣 真係齋劈 少則2-3個人一支v仔 多就差唔多人頭v仔

到weekday 就開始個人羅羅luen 想出去玩 想飲酒 覺得乜嘢都提唔起勁

咁算唔算酗酒?
平均咁樣玩一晚 燒幾多錢?
800-1500
人均?
係呀 睇局啦 有時有啲局就打暈 有啲局就男請女 後者咪貴啲
有時大家輕飲嘅 飲啤酒咪人均500蚊埋單
我之前都係 唔飲瞓覺會盗汗 半夜係咁醒
你算早期 出街出夜啲 做吓gym
返去沖涼就瞓啦師兄
一開始都會有啲辛苦 但頂一頂就會好啲
星期一至五都飲,星期五知第二日放假會再飲多D,
一至四都會飲1~2罐9%果D,
放假喺屋企打下機又唔會想飲,
有諗過咁樣唔係幾好,但keep住都有做運動,
身體又冇咩變化,但都想盡量飲少D
每日放工都飲3-4罐500ml 啤, 星期六日/假日就 8-10罐
咁樣飲左年幾
個人肥左, 皮膚有時會痕, 上網睇應該係肝有時既徵狀
唔敢去body check. 上個月開始閒日唔飲 剩係放假先飲
x2
係個肚腩開始大,無乜唔妥
本身一日起碼300ml whiskey
未夠30已經有痛風痛到仆街即刻戒咗
32-35歲 酗酒 加煙 同你level差唔多
每晚平均五 六支啤酒 or 一支紅酒
長期失眠 但keep住有gym

最後換左新工作多左時間休息 少左辨公室政治
加上係段感情走番出黎 就自然搣甩左
兩三日唔飲就唔會盜汗 呢啲退癮症狀黎
逼到自己戒一個禮拜睡眠質素會開始好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞