Bershka香港全線結業!最後分店荃灣店宣佈6月中關閉 品牌正式撤出香港

84 回覆
83 Like 5 Dislike
太古 H&M Zara 一齊執
H&M Zara呢啲都算平民價
但點解都會搞到就嚟被巿場淘汰
反而uniqlo就愈做愈有
究竟係咩原因
以為 brka
淘佬平得黎有d有水準
U記 GU結業先再傾啦
我自己咁觀察
Uniqlo 用日式服務,專做亞洲人市場,無論貨品定店舖體驗都有日式親切感,啲衫主打功能性,而且 graphic tee 又多 crossover, 香港人一定鍾意佢實惠同著得落
HM 用歐美式服務,行入間舖比較自助型式又難搵 staff, 啲衫擺位又差又難搵,又唔知有咩新款,難帶旺人流;反而 Cotton On 仲好過 HM,啲衫貴過佢,但係行入去一定知道自己想搵咩,同埋有會員制又儲到一班回頭客
Zara 我覺得已經係最成功 fast fashion 品牌,經常換款吸引到人流,開舖都似乎計啱數,好少見 Zara 會執

當然我就最唔想 HM 執,因為我覺得係 Uniqlo 之外嘅唯一平價選擇
今日特首話同時間會有1.6間新開張,所以只會唔夠人做嘢
朋友話起碼走咗2百萬(包括已擁外籍港人士)
仲有人買Zara衫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞