大陸3流行語「恐取代台灣本土詞」!網一面倒揭:連黨都愛用!!!!

88 回覆
68 Like 7 Dislike
呢個算。但聽日,啲人講 「天日」真係離撚晒譜!懶音到意思都錯埋。
鄉唔鄉音我唔知,但以前啲教材、通勝、粵語長片都會見到呢字嘅足跡,反而而家同依家我冇乜點為意。

香港錦華出版社1902年出版自學英語不求人

1929年出版的英語指南

通勝中文
如果你係以香港廣東話為母語嘅,你覺唔覺比書中廣東話唔係香港人講嘅款式?
佢似廣東其他地方嘅廣府話人嘅著作。
比如佢寫,你食飯唔曾? 香港人係講:你食飯未?
比如佢成日用 來, 而香港人,多數用黎。
唔係佢係書就等於岩。除非你話我地香港廣東話先唔正宗,本書嘅人先係正宗。咁我無野講。
呢字冇問題呀,呢家人都冇問題呀,呢家解做現在先係問題呀嘛,鄉音仲唔撚認
佢上面嘅例子都無「呢家」啦
呢家,係香港人嘅日常用語,係解 這一家,而唔係解現在
之前都講咗架啦 兩個詞義根本唔同
條傻9駁唔到而家又loop一次
下面覆佢嘅留言同上次一9樣
舊式廣東話同現今廣東話一定有分別,就好似你所講呢家會講你食飯未,舊時有啲香港人會講你食飯冇呀?來字嚟字都有人用,呢處、莫個、拈等等呢啲舊式用法,不過呢家比較少人用。所以唔代表唔係香港本地人寫,係語言會隨住時代轉變咗咁解。
如果你有興趣可以搵吓語言學家張洪年喺中文大學出版嗰本香港粵語二百年滄桑探索,佢入面就解答咗你講嗰啲粵語嘅分別。
其實視頻 係表達上 係好過影片
斷估?
頻率日文即係周波數,比中文更具表達力
視周波數 係表達上 係好過視頻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞