大陸3流行語「恐取代台灣本土詞」!網一面倒揭:連黨都愛用!!!!

86 回覆
60 Like 7 Dislike
近年來抖音、小紅書等APP盛行,大陸許多用語也耳熟能詳,有網友發現大陸有3個用語在台灣流行,甚至已快取代本土詞彙,引發大批網友熱烈討論,一票人大讚很好用,但也有人打臉。

一名網友近來在PTT八卦版上以「現在大家都用估計、貓膩、視頻了嗎」為題發文,他說自己是90後,「最近發現2020後的年代開始被大陸強勢文化入侵!」像是把「大概、應該」取代成為「估計」,「陰謀」則被「貓膩」取代,而「影片」則會說成「視頻」,原PO還提到他記得「小三」這個詞也是,以前台灣叫「二奶」,並詢問還有什麼用語是影響當代整個台灣人的?

貼文一出迅速引發熱議,有網友提到「接地氣,黨愛用」、「這視頻估計有貓膩」、「整天『我沒了』叫的也是」、「親、老鐵」、「高端、接地氣」、「老鐵們特牛B」、「家人們誰懂啊,笑不活了」、「畢竟大官都用質量接地氣了 當然要多學」、「窩草」、「內卷」。
操你媽
所以我一早講,大媽係共產中文,係大陸師奶,但連登死都唔肯改,連台灣呢個講蝗話嘅國家都畀支那同化,大家仲唔警take
所以我一早講,大媽係共產中文,係大陸師奶,但連登死都唔肯改,連台灣呢個講蝗話嘅國家都畀支那文化同化,大家仲唔警take
呢家連登仔講小三都冇人理啦
所以更加要警惕
「估計」算係咩?
係用「應該」、「大概」多啲,但唔叫大陸用語掛
高大上,王炸,有的沒的,唄
不溜都叫『契家婆 狐狸精 情婦』
估計幾時變咗支国用語???
二你老母奶,係女人都有兩個波啦
台灣人係咁麻煩
警惕都唔識寫?
小三呢兩隻字真係極度令人反感

明明已經唔係咩好野黎,仲要形容到好似好可愛咁弱撚智
有的沒的 ,高大上
小三同二奶係兩樣野,
其實社會變化左, 以前好興二奶,係因為「包二奶」, 多數係包養內地既情婦, 怎至在內地係結左婚, 而小三, 其實應該同第三者比較財切
一睇到標題即刻諗起姜濤
估計本身係用嚟做動名詞

支語就變咗用嚟做副詞

本身係用嚟做estimate/estimation

而家個意思變咗做possibly

就好似質量本身解mass

支語變咗quality

個意思唔同咗
啲支那仔由細到大都係聽小三
乜唔係為咗區分香港人同大陸人,香港嗰啲叫師奶,大陸嗰啲叫大媽?即係好似香港人、大陸人、中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞