中国「新能源」行業疑撞山

166 回覆
70 Like 4 Dislike
如果呢個世界有無限資源就係

某行業產能過盛,就代表其他有需要嘅行業唔夠資源發展,最後結果係產能過剩嘅行業價格下跌賺唔到錢,其他有需要嘅行業發展唔到所以又賺唔到錢
片入面咪有
咁唔洗出糧俾高層, 有盈利都唔出奇
事實上就唔係咁,資本主義就係寧願倒左去都唔肯平,明明已經生產左
講出黎啦 我撚得閒睇咩,每講完一句之後你又po 條片po 篇文咁,做乜鳩啫你
算吧啦你,呢條友上次講無人機
佢話以佢”認知”中國制無人機冇被擊落過,
點知我一google第一頁已經成堆source,佢仲話食緊飯唔得閒搵要我post出嚟
呢個低能仔蠢都算,仲要懶到出汁,建議你咪再同佢討論
唱衰美國都唱咗五十年邊夠你哋支那種咁阿q
咩叫高質量充分就業
即係奴隸制?
班友打工冇糧出個個做義工造福社會?
比人撚到掉唔出point
唔係有tesla既技術,撚有而家成係產業鏈比支那公司玩組裝

好似落黃金砌機咁。就係改下個電腦外款個款
賣俾人都要成本
要文件、要物流

除非你放 carousell 幾萬噸鐵上門自取咁囉
比其他唔知既人睇
唔知既人嚇一跳,知道既得啖笑
唔係衰緊?三十年前打伊拉克好似外星人打原始人咁,三十年後嘅今日一個小小嘅胡塞武裝都搞唔掂,同中國打貿易戰又冇效果,想同盟友制裁俄羅斯又整唔冧俄羅斯,幾十年前'聲稱'上左n次月球,結果到今時今日想繞月飛行都要一再推遲,唔係衰落緊?唯一超級大國wo笑死人
原來又係靠鳩噏
下?我叫你po 咋woff 到咁多野出黎
咁送左車送左樓比你未呀撚樣
吃太多自煮鹽發
我係歐洲做緊野,想講歐洲佬冇你想像中咁敵視中國。我熟悉既acadmic 或business都覺得中國好amazing,再生能源發展走得前過歐洲好多,無論係solar pv或電車。歐洲佬佢地多數係想從中搵到著數多過美國佬咁要block死中國出口。所以你話歐洲係唔係真係會緊跟美國佬個套圍堵中國? 實際上佢有冇咁既決心我好有保留。只需要睇下美中貿易戰,2018到今日打左咁耐歐洲一直冇參加就知根本唔齊心 ,唔係美國佬要求ASML禁出刻機比中國,我唔信ASML會有錢唔搵。
2025彎道超車!!!!
仲有歐洲車本身係中國個市場都好大,歐洲佬邊玩得起。
我大陸啲老友個個都有廉租房 經適房
然後自己仲要有一線城市市區物業wor
大陸公營房屋夠歲數免資產審查就可以申請
700呎鐵路物業 90蚊人民幣租金一個月
呢行唔掂咪撈第行囉
大陸一向靈活就業
9吹唔洗本!!!

唔洗查IP都知係5毛打狗!!!
城管拆樓呢個term講咗幾多年??
反而早幾年東莞收地賠償 賠到一街都係千萬富翁我就聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞