電話實名證記有撚用嗎?

155 回覆
828 Like 6 Dislike
定係你用假名,假身份證上台?
真係完全諗唔明,未有實名制之前,由有手提電話開始,上得台都係用身份證上台,果時係叫假名制?
實名電話100%要做,唔想做就去第三世界國家,實名登記同有無多左垃圾廣告電話,同打俾你叫得出名你個名係無任何關係
唔怪得冇人打比我
唔好再搵網上sales
好有用 幫咗政府更易監察班韭菜
一接通
立即mute
我真係認唔明實名際同你俾人盜用資料去申請其他野有咩關係
自己個身份證俾人盜用左,咁咪小心保護自己資料囉,睇下有無人偷信囉,你上台就係實名登記啦,響1997年未回歸包括call機年代都係用身份證登記啦
平時生活上,水電煤同埋銀行戶口都係個人真實資料去申請,點解去到太空卡要實名登記就變左洪水猛獸?呢個世界發生左咩事
今日試過,佢問我做咩唔出聲,我突然對住電話大叫跟住收線,條友爆耳膜都似
之後猛call 我,block 7佢冇聽
無幫助唔等於洪水猛獸
而家就係,有冇實名都係咁
呢個又真
點解會無用?
太空卡存在有咩意義?
太空卡明明就係一個安全漏洞,補完俾人話無用
依家D不法份子有好多途徑去假冒電話打俾你,就係因為有好多方法,所以最簡單直接可以做到既實名登記唔做?
靜啦 國家級產業
提子個名真係好嘔心
我同事嬲撚到係電話到屌鳩佢唔識廣東話咁唔專業
我又係連續收到好多電話,cut極都用唔同號碼再打嚟
我用好差嘅普通話同佢講唔好再打俾我,佢同我講你們南方的普通話我聽不明白
我屌佢老母,打電話俾我,然後同我講聽唔明我噏乜,呃錢都俾少少誠意
實名登記有效令詐騙電話取得市民更全面個人資料
提升詐騙內容可信性 讓詐騙產業快速發展 擴大全面接觸市民財產渠道
對國家安全有用就得
其他關我撚事
Cap水
某中資細銀行直頭會出埋全名
其實有冇得投訴?
實名制係比政府收集你既資料,咪以為係幫你啦
琴日都收到一個4字頭既電話大陸佬打黎
佢已經唔係第一次打過黎,一黎就up全名
又唔係黃人呃錢
是但啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞