[FEARNOT] LE SSERAFIM討論區(81) 安適如常的六月 | 日韓fm merch 掏空通伴們的錢包

1001 回覆
22 Like 16 Dislike
無錯外表高雅氣質,內裏帶點童真同on9,有大阪女性嘅豪爽
學習同適應能力強,仲要嚴格自律管理好體態。

呢張傻仔笑百看不厭
嘗試將舞台表現分做跳舞強度&開咪程度

4代團好似真係較少會全力跳+開全咪
Fim上次Coachella week 1其實係做緊
但奈何顧到舞就顧唔到聲
唱歌實力未到班冇得否認

而睇返其他團喺不同舞台上嘅表演
唱歌方面的確係較穩定
但問心有幾多係全加跳+開全咪
一係減舞,一係推大墊聲

再睇下Fim喺Coachella week 2嘅演出
明顯係減舞+墊聲
結果咪穩穩陣陣同其他團差唔多

只能夠講fim上次美國之旅太大貪
明知啲歌難跳,明知自己唱功未夠班,仲要挑戰全力跳+開全咪,賭注太大

覺得唔抵嘅地方係而家各地網民不斷踩fim
但唔係apple to apple
簡單講其他團做緊Fim喺week 2做嘅嘢
而啲人就拎Fim喺week 1嘅表現嚟做比較
一次行錯棋就永不超生
係唔抵但的確要靠fim自己爭氣
要翻身就跳唱都要兼顧到

至於話fim舞唔難嗰啲....
懷疑全部跳舞高手
開show全部簡化版舞步
將重點擺喺唱果方面可能得
係方法之一
學其他團咁取歌聲捨舞步
但亦係我唔想見到嘅結果
唔想見到fim嘅舞台變到同其他團差唔多
Zuha笑起上嚟好Cute
所以都反向證明咗係普通人眼中唱得>跳得。的確就咁上網睇到條跳舞好齊又有feel係吸引到人,奈何依家網上嘅片都係放大佢哋做得差嘅地方,直接影響咗人哋對fim嘅印象,加上當日改編舞台又唔係年末果種故事演繹,相反因為個show而以free style做中心,所以都突顯唔到fim係舞蹈上嘅優勢。

不過點都好,我都認同公司大貪呢點,而且所謂補鑊嘅方法都做得好差,仲間接係所有人面前暴露fim嘅劣勢,成為笑柄。

另外難聽嘅說話都想講少少,fim由開tour之後,行程已經多過啱出道,練習時間會唔會減少咗?至少係練歌方面係可以加強,其實tour果陣佢哋都有開咪演出,都完全唔覺有好勁走音,唔夠氣嘅問題。

我唔認為fim有退步/唔努力嘅一刻,但今日同啱啱出道果種衝勁可能難免都有少少分別。有時間自己鬆懈咗都真係唔知,因為每個目標投入嘅時間都可以唔同,係眾多idol打開知名度佢哋已經做到,但要坐穩嘅話條路真係好長。
其實係
上次仲可以以Good bones姿勢行出嚟、可以大大聲聲同人講I really make it look easy
係因為LE SSERAFIM個concept仲鮮明
堅持高強度舞蹈同舞台演出
就算唔開mic都起碼仲叫有值得自豪嘅特色同優點
而呢樣嘢係暫時冇其他對手做到住
我敢講其他團要跳Easy都唔容易
但Smart就應該輕易跟到
所以認同企硬守住跳舞呢關好緊要

至於唱功就真係要下苦功
Fans都係咁話
跳得好要大推
唱得唔好都唔可以盲撐
要型要Good bones要Easy就堂堂正正練到歌舞兼備
相信會有翻身嘅一日
LM
係去美國之前見到個cm,而家諗返都幾啱。大概意思係話知唔知點解concert咁多時間播片,係因為唔夠氣。而家睇返佢地體能的確未應付到咁高度嘅舞蹈,但佢地抖夠先跳唱就好似冇事。
播VCR係俾時間佢哋換衫
雖然可以乘機抖下氣
但concert編排上一定輕鬆過Coachella
最多都係連跳3首歌,之後點都有時間回氣
Lm
唔好忘記暴雪嘉年華佢哋跳咗接近半個鐘,體能方面目前佢哋一定仲應付到。所以只能夠講Coachella 改編唔算成功,加上佢哋全開咪同呢種大型show經驗唔多,先會炒車。

對佢哋嚟講,編舞難度重來唔係一個問題,而係fim要做到嘅standard一開始就比其他團高,上邊有通胖講得啱,如果完全無咗勁舞就唔係fim,但人哋可以畀其他團做取捨,但就求fim兩樣都做到完美,確實真係一場考驗,都要未計陸續嘅網上攻擊,挨過咗就真係變4/5代top喇
呢個唔係韓國個weverse con merch咩
唔係日本fm啲merch 來架喎
果次明顯係比個yt直播陰到 本身冇直播可能完全冇事 又可能直播係意外播少左條墊音
明知全咪係咁 又明知全世界直播 點會就咁播出街 公司肯定冇check清楚
而家俾外面人改晒花名 就跟一世
好彩韓國以外多死忠 返身就唔難既
體能就唔多關事 上次科羅拉係第一首第一句就已經出事 可能太緊張
其實我覺得live band好難開墊音 都無辦法保證次次出嚟既表演一模一樣
所以第一週開全咪應該係公司決定 只係yt個直播一定調過啲音頻輸出
歌手人聲應該會拉高啲 如果唔係會好似睇現場咁比隊band同觀眾啲聲蓋過咗
但係就因為咁更加畀人放大檢視
佢會 但唔會表露出嚟
慎入
雖然睇唔慣,但真係有韓國演員果種味道
假髮嚟,嚇我唔到
因為easy ,smart嘅舞入坑
韓國咪興芭蕾風嘅,其實係咪fim帶起?
啲人仲唔認fim好紅?
根本黑fim係流量密碼, 個個黑完賺左流量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞