[好撚大鑊] 鄧成波家族悅品酒店及海濱廣場同日被銀行接管 鄧耀昇零售王國漸瓦解

202 回覆
85 Like 6 Dislike
本來輕鬆歎世界都搞到咁
其實同以前未有壓力測試之前
d市民用一層樓既錢供10層樓一樣
升就以倍數咁大賺
但一跌就負資產
其實好似唔可以怪晒啲仔
啲錢應該好多係波叔在生時借落
佢好彩死左 唔係依家爆血管都似
又咁講
個仔係有蝕錢,但應該未至於咁樣輸爆廠
係啲貨咁多年黎都係高槓桿,借按揭
其實咪又係大雞棚,大空心老官
佢老豆要負好大責任
佢行先一步,要個仔硬食
你估佢乜都唔做就無事?

大部分都係佢老豆死左留低俾佢既債,佢都算食左半隻死貓
有好多富2代成日都想
自己投資,開新公司,創業
拎個所謂白手興家個名來洗底
但其實好多都係失敗N次先成功
(d富2代有好多試錯既本錢)
不過家陣用哂d機會同本錢
大劉起家咪又係靠孖展收購

時勢造英雄者
收個死場 返黎拍賣 1.5 億 都唔知有無人要
賣極都仲有
個老竇賭咁大
咩仔都攪唔掂啦
中環出更:舖王細仔攻平價婚宴生意

港女結婚擺酒叫朋友「給五百元人情就不要來了」風波成為全城熱話,某程度因為擺酒太貴。原來「舖王」鄧成波細仔鄧耀昇(Stan)年半前已洞悉先機,睇準婚宴生意有得做,於是同女友Vicky合力開設婚宴統籌公司。為減省成本開支,Stan動用家族持有嘅油麻地二萬呎舖位,新人搞婚禮平均每位賓客成本都只係四百幾蚊,就算做五百蚊人情都唔怕會蝕本。

已接逾300場宴席
東華三院將於下月中舉行慈善晚會為弱勢婦女籌款,Stan為支持任總理兼籌委會主席嘅哥哥鄧耀邦(Jason),於是以旗下婚宴公司冠名贊助晚會嘅全數開支。Stan話,今年婚宴市道暢旺,由十月至年底已接到逾三百場婚宴,而佢自己則計劃兩年後與女友舉行夢幻婚禮。Stan搞婚宴咁識控制成本,唔知佢會否叫賓客隨意做人情呢?

東華三院主席陳文綺慧(Viola)話,今次籌款晚會嘅全數善款將用作支援弱勢婦女乳癌治療、更年期輔導、家庭及性暴力、扶貧四個項目,希望大家踴躍支持。

鄧耀昇(左)為撐哥哥鄧耀邦,冠名贊助東華幫助弱勢婦女嘅籌款晚會。(潘翠華攝)
其實唔難

舖王變舖敗…
拍戲
搞war game
最叻果個係自己出去搞眼鏡生意嘅三仔
呀stan大哥玩過窮富翁大作戰
應該知仆咗街會點
唔知算唔算另類甩手方法
反正賣唔出借爆佢
大鑊啲乜?
傻鳩樓主加幾隻字唔知做乜九唔撚搭八
海濱廣場應該做護養院及老人院
老豆負債太多 市好冇所謂 跌到仆晒街 識印銀紙都搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞