Lumia 設計將借屍還魂返嚟

60 回覆
7 Like 15 Dislike
當年差啲聽咗連登仔講話window phone好順好滑好彩諗咗諗,過咗幾個月間廠執埋
唔係啦920機背有curve 同port位key ceramic做, camera有plating襯托, 而家佢個設計好多嘢都冇

920/925真係最靚係嗰部
730/1520都ok, 實用嚟講嘅話就730最好有得換電

hmd成日攞啲odm機改兩改就話係自己, 得閒就整啲懷舊機,不過我諗scirocco 蝕得好犀利, 頭嗰幾部有畀心機但之後就全部都hea做

Foxconn當整咗啲odm貼個佢brand落去就算, 而家好啦最少個chassis係有設計過
7plus個樣都好靚
點估到會出到而家嗰啲核突機
而家foxconn都無再幫hmd做代工
Hnd自己搵咗其他,上年仲整咗個made in euro
佢鍾意啦而家好撚樣衰, 你話個鏡頭module要大舊啲突出嚟,跟1020設計都好,完全唔明點解而家要設計到咁個死人款
920人哋one piece polycarbonate 就變 2 part 外面有個metal band, 咁應該係用925嘅設計改

而家嘅設計好似samsung但係又唔samsung,佢而家接近係800/920機身後面成個背脊開窿放啲嘢入去再搵塊野閂返埋

其實應該係combine 925同1020去做,佢應該又唔會改到個launcher好似wp佢咁樣㗎啦, 其實可以抄返n9

出嚟做乜撚, 要功能嘅話求其買BKK出spec贏硬, 要樣嘅話Nothing又幾正, 咁佢到底有啲咩正嘅地方令到我願意買佢
佢話啲enterprise demand security
我係enterprise咁買返samsung啦,做sysadmin Knox+Intune 正好多啦
Htc m7移走前面logo, 按鍵位,將speaker縮細30%,已經唔錯
8X
有興趣 想買部送比達治

黑金930
930得綠色好睇其他都柒

Skyline Gen 2設計圖
應該係barbie限定色
寫HMD 好柒...
我都有,好懷念
Speaker grill同個機身顏色一樣型撚到
以前用呢部
當年HTC 真心係設計電話,WP7 個陣一口氣出七款,Samsung 都係一款算,7.5 又出幾款,8 又出兩款,Nokia 孤注一擲去WP 都無佢咁多款。不過Nokia Lumia 800-1520 個批設計又係好正,Lumia 1520 絕對要復刻。
Satya 戇鳩鳩咁執咗個手機部門, 而家開心啦 全部ai嘢都唔可以同個手機system做deep integration. Windows 又搞到一舊屎咁

冇眼睇
似係MS 內部權鬥
依家同Samsung做整合咪仲好 WP都執左咁耐 邊有得講
三星養唔熟
人哋都唔要佢Galaxy AI揀返Google, 整合咗嘅話就唔會又有Samsung note又有OneNote

同埋啲整合有啲戇鳩, My File 如果login咗去OneDrive, 手機warning storage唔夠, 叫你delete啲大花爐佢會計埋你OneDrive上面啲file, 冇offline copy佢都係咁計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞