韓國4日3夜,散心之旅

70 回覆
24 Like 18 Dislike
韓國被譽為處決毒撚嘅地方,小弟對於韓國 無咩好感,只係呢排返工返到心情不穩,好想散下心,有個Fd 話佢5月尾去韓國一轉,二話不說就join

呢個將會喺我第二篇遊記

第一篇請
https://amp.lihkg.com/thread/3655082/page/1

事不宜遲,馬上出發
韓國 I am coming

飛機✈️ ,來回廉航,去程 濟洲航空,2090元2個人,每人包15kg 行李,我諗住廉航窄,訂咗第一排

回程 Hk express ,夜機,22:30起飛,用Asia miles 換,補咗800稅

正宗玩足4日

5月30,正式出發

諗住好爆,點知 7成滿,蠢咗,不過都叫做前面多少少位,目測 7成人入面有超過 8成喺女人,處決毒撚第一擊

飛機上面睇 天氣差嘅日出

Check 返資料,今次搭個架boing 737 Max 8 ,安全降落個刻真係好開心

6:00 am準時到韓國

晨咁早出到韓國,都係出市區check in 放行李,再9行

搭機場巴士出去 ,通病塞車

放低行李,去明洞唱錢,大使館對176 ,算高

補充一下先,今次住誠信女子大學站附近酒店,去邊到都唔方便,我Download 一個叫 subway apps

去明洞都方便

我朋友識韓文,帶我去食啲地道嘢

味道好食,而且有辣唔辣,價錢平,呢到20000 韓幣,但唯獨自助點餐機得 韓文

之後搭Metro 去奉恩寺

車程長

真係9行,我個fd 誠心拜神

行到差唔多,返酒店前 ,去奉恩寺對面個商場食返個no brand burger

7500韓幣,合理但份量細

待續
LM,cut番黑邊就冇得頂
LM, 我今日都去韓國5日4夜 參考食咩
呢家同fd 喺音樂節,佢企咗係前面,我坐喺後面嘢餐區 食炒年糕,乜心情都無,暫時50% 已經係處決毒撚,不過佢開心,我都ok 當體驗下,香港唔會有,望下韓國女仔,天然日光浴

食得ok
點解冇心情
禾刀想有人陪
用咩交通卡
Wowpass 世一
去完先知首爾物價仲不過台北
樓主呢幾日有咩做
我都係首爾 悶撚到仆街

可唔可以推幾個活動黎參考
screenshot
你兩個一齊去玩
睇嚟喺旅遊台識人易過交配app
T-money la
不hehe
繼續寫Day 1

行到差唔多,返酒店Hea 下

酒店: 東大門阿里郎希爾酒店 (3星-4星)

撞正promotion ,1900元 3晚,勁平,但係唔包早餐

初初見個酒店名,東大門,事實上佢位處誠信女子大學,同東大門無任何地理上關係

Hea 到夜晚7-8:00 ,朋友話想食牛腸,小弟未食過,間餐廳任食,為咗唔好浪費錢,去咗第二間

誠信女大附近全部食,所以唔太擔心

搵第二間食途中,朋友話叫我試吓水果胡佬,佢原理同冰塘胡佬一様,只係水果

名:王家,大約3000 韓幣一條,比起明洞4000 為平

9行,食咗一餐 豬手餐加一支燒酒,2人份,平,50000韓元,份量大

請留意,2,4,6人份量嘅餐,如果你1個人食,食店有權唔做你生意

餐廳資料

食到飽飽,去GS25買嘢
買一大堆飲品,乳酪放喺雪櫃 For 呢4日飯
每次返酒店,好想填滿個雪櫃

第一日完

韓國市容真喺都好似90年代國內城市

老一輩真係撞你就撞你,你要讓佢

排外嚴重,無論餐廳有點餐機都好,得韓文界面,侍應反而韓文,普通話都ok ,英文就GG

夜晚肚餓,想用apps 叫外賣,外國人喺登記唔到

Wopass 喺好,但係要證記,又要喺指定地方入錢,有限額,高級版八達通

餐廳餐牌全韓文多,中文極少

韓國人 黑口黑面多

不過公共廁所乾淨,食同類嘅食物,喺香港貴50%,份量同價錢成相對,飲酒嘅朋友都會開心,多款式

第二天待續
Day 2

朋友話想親近大自然,當初有2個選項俾我,一個係南怡島,另一個喺愛寶睇熊貓(但重點喺大家唔好機動遊戲),我膽粗粗 2個都唔去,報咗一日local tour ,599 一個人去士多啤梨園,滑草,食雞煲,草泥馬 樂園,呢個團原先唔成團,臨出發前2日,有人報名成團,好多謝香港人一行8人 個家庭幫咗我

08:00

由一份好鬼好食三文治開始

08:30 明洞噴水池集合

經過一小時車程 ,去到士多啤梨園,任食士多啤梨,但導遊都話季尾,所以士多啤梨質素未必好

即時食喺好甜

每人可以帶走400g ,我個盒600 g 個園老細照放我走

原本停留一小時,45分鐘已經上曬車

下個景點,滑草,好玩,10個香港人包場,任滑,5個韓仔大隻staff 維持安全秩序

高處望落去都驚

原本玩90分鐘,但係各團友35分鐘已經玩完

比起行程預計時間,早咗1小時15分鐘食lunch ,旅行社話市價70000 韓幣雞煲,可能我哋2個人一枱,變相半隻雞,雞勁滑,好食

環境乾淨

食完飯,哪裏來的狗🥶,勁可愛,任摸 ,我都好耐冇見過佢笑自己係開心

之後去草泥馬樂園 ,佢個到唔止有草泥馬,仲有

我個朋友教我韓文草泥馬叫做 (唉 白卡)

有排你餵,1千韓幣一杯嘢飲

有D動物通山走

臨走前有隻草泥馬直情企咗係賣糧機個位 (偷走)

玩咗2個鐘,喺時候同唉白卡 講bye bye

夜晚,朋友搵咗間食 牛心,牛腸

Extra 叫多個冷麵,埋單60000 韓幣

夜媽媽凌晨勁肚餓🤤

酒店附近啲炸雞店勁早收

行成15分鐘先搵到一間

我個Fd 已經預早 搵完買邊隻,叫我show 俾店員望

點知去咗隔離個間,原先買1盒 變咗2盒,英文搞唔掂,指圖搞唔掂

附上炸雞照,38000韓元,送咗支大可樂

第二日完
幾充實
個tour 係咪個個首爾團都係果啲點
以前冬天去玩雪兜又係呢個
唔知😣 以前跟開呢間,今次去實無死,行程又幾ok
因為炸雞值得去一次韓國
係幾好食
負皮係比黑邊嘅
平,份量大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞