去公幹左半年,返黎見到下屬升左職做左我上司

419 回覆
7731 Like 251 Dislike
點解有人信佢假膠

12月先出post 睇美欺
3月又入戲院睇緊臨時劫案
5月又九龍城寨

下屬升左職叫你入房問你心情點
假到咁既故仔都有2K 正評,連登咩事呀
老闆兒子掛
咁都唔走
遲早你下屬為左保住自己個位就郁鳩你
再吹大d
睇唔明依個係咩政治比喻
公司內部升職通常會出memo
佢之前係你下屬,升職會問你對佢既評價
而且咁短升2級...

如果你講既係真,咁佢肯定同老闆/高層有關係
管理手段
老細走都唔提你 本身都同上司關係差啦
咁你都信? 人地唔通話好撚憎你 你好廢 唔想比你上咩
假設你唔係假膠 會唔會係你出國公幹嗰半年公司發覺原來冇咗你都好似冇乜分別咁?
我而家就係度同你相認。 我係遲來先上岸啊,吹呀? 而家我就係你老世,有本事你咪走囉,走唔到就睇我點玩柒你啦。 問多次你而家心情點啊?
即係無寫明係咩post 😨😨 如果唔係你上司應該知會被調走

如果佢寫明係你上司個post 你無為意 就係自柒

市差 但你有料 咪搵到工就走囉
係唔係老細個仔黎
入黎歷練下
假膠post
我唔信囉,你公司比到100k 一個位,點都係大公司。咁既公司調人會有程序,咁short notice 佢唔驚你老細走人? 最大可能係,你而家老細比人問,升樓主定升個細好呀? 跟住你老細推薦左個細既上去。究竟點解只有樓主自己知啦,學歷? 以前爆過獲? ethics 既問題? 定係以前衰過乜嘢?我地冇人知
如果唔係作故仔既話,咁你前下屬應該同再上面既人有關係先會咁喇,有乜可能連跳兩級,年資經驗都唔會match,HR 邊會請,會唔會係CEO 個仔,或者你個前下屬搭上左個女高管

查下先,如果佢係有勢力人士咪巴結下,咁你可能仲易上位,否則就好走人了。
On9公司係睇好你 上面d 人都會私底下叫你in 好多公司歡迎內部同事in 根本係內定結果 只不過做樣叫人in 等大家好睇落去好似公平d咁解
你大做得野, 係做野既材料,

你教識左佢, 佢樣樣都識D, 但做野行動力冇你咁高
所以做你上司睇住你做

好合理既判斷
不嬲都係有能力者冇得升架啦 因為方便D腦細點你做野 永遠都係D烚下烚下既人就有得升
連登真係多白卡佬 又一件思覺失調明明收緊白卡援助金都可以幻想到又出國又番工升職
做多咗
重作啦
直頭跟L左自己細佬
唔講呢句都有可能真
講完就知吹水post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞