無綫播《繁花》無廣東話配音惹不滿 通訊局證無違規

101 回覆
7 Like 141 Dislike

王家衛執導兼監製的首部電視劇《繁花》,由胡歌、馬伊琍、唐嫣、辛芷蕾、游本昌、董勇和鄭愷等主演,去年底在內地播出後,引發不少熱話。無綫翡翠台成為內地以外,《繁花》全球地區首播電視平台,6月3日接《神耆小子》晚上9時30分時段播出。《繁花》劇本以上海話撰寫,演員對白主要講上海話,無綫為原汁原味呈獻,將以普通話主聲道及上海話次聲道播出。

無綫在翡翠台黃金時段播出劇集罕有未配上廣東話,引起不少網民不滿,表示要投訴。《明報》向通訊事務管理局辦公室查詢,回覆表示:「根據本地免費電視節目服務牌照規定,無綫電視作為持牌機構,可在其粵語綜合頻道每天播放不超過廣播時間10%(即每天約2.4小時)的普通話節目,但需要為這些節目配備中文字幕。通訊事務管理局至今收到一宗相關投訴,會按既定程序處理。」娛樂組

(即時娛樂)

原文網址:https://ol.mingpao.com/ldy/showbiz/latest/20240529/1716997344774
原汁原味就上海話主聲道啦屌
係大台膠劇時段播王家衛本身就搵黎搞
d 師奶睇到王導d 片仲唔轉台咩
本身都無人睇,再差有什麼分別
可以熄電視
依家腥港仲有人講廣東話咩?
識廣東話班精英都走曬
無違規 香港人認命啦
說普通話做文明人
想原汁原味應該上海話主聲道、廣東話配音次聲道,關普通話撚事?
新殖民鐵拳
上海故事講乜差廣東話
睇外國片係咪都配廣東話
消滅廣東話計劃從來沒有停止
老實講TVB而家d配音都係好屎
冇問題喎,
CCTV 播普通話。
佢都唔care 你地睇唔睇

你地咁著緊做咩
上海話先感受到汪小姐d嗲聲嗲氣
咪撚睇咪得,唔明有咩好投訴
以前啲美劇、日本動畫都係配廣東話,係近年觀眾進步咗先唔再鐘意配音
但係仲有班年紀大嘅人係需要聽廣東話配音
可在其粵語綜合頻道每天播放不超過廣播時間10%(即每天約2.4小時)的普通話節目

即係執下個時間表就夜晚兩套劇播普通話都得?
林保全:
留港撚值得擁有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞