(學術討論)到底有唔開心果陣應該同邊個講

74 回覆
38 Like 2 Dislike
you are welcome
祝你過得開心啲
AI/連登仔
我既方法係打散黎講
例如有次有fd 問我借錢
知道佢急用, 但冇咩人借比佢
我本身cash 唔多,借完比佢之前我就唔太開心
擔心佢還唔到

我就同同事/朋友/另一半/連登/tg 谷友
都呻少少,真係幾句
就慢慢解懷
個fd 都有慢慢還錢比我
但係我有精神病 我overthink同埋煩惱既數目係活著每一秒都受煎熬
threads啲人講嘅嘢係你想聽 唔係你需要聽嘅嘢 嗰度啲人唔好期望太高 最緊要充實自己,無人可以比你自己更加幫到你自己
開新acct,繼續上連登講?
自己
邊度搵email
講得岩
上連登

連登有愛
你自己有無邊個既唔開心野想聽到?

老豆老母既唔開心,你會唔會成日想聽?
定幾時既,覺得可以聽下?

邊個朋友既唔開心野會想聽?
有無邊 d 類型既唔開心野想聽多 d?
IG story
你睇?咁係你揀。
你唔好睇囉你 unfollow 囉。

不過好彩既話,可能有人安慰。
Chatgpt
exactly 所以已經唔同朋友講
會想聽自己鍾意既人講囉
但係都要搵到鍾意又鍾意自己既人
咁咪變左煩膠叫春撚
早幾年就係咁 一日開十幾個
煩到我都覺得自己弱智
學術上來講只可以同自己講
世上有痛苦無可避免。
面對痛苦,有人反應少,專注解決。
可能講一兩句就落手做,甚至一兩句都唔講。

同一樣既痛苦,唔同人有唔同反應。
有人講多做多,有人少講多做,等等。

甚至,同一人唔同時期都唔同。

我覺得自我表達幾治癒。
但核心問題,可能係自我改變。
有唔同視角,同唔同面對世界既方式。

自我表達幾治癒,但最好過程中有反思,呻得嚟有對病根有更深認知,而令病唔會重重覆覆出現。

他人再愛自己,都會對一個無進步既人煩厭。
同我講
你講得好岩 歸根究底 傾訴之後 要解決問題既都係自己
只係好多無法數據化/實體化既煩惱 我要解決亦好難開始 例如好多自己既insecurity
anyways多謝你打咁多字
好 pm
唔需要同人講
自己同自己對話,消化咗件事
消化唔到就搵嘢分散注意力,忘記佢
忘記唔到,接受點樣唔開心
你同其他人講,九成幫唔到你,可能仲會令你惡化
近半年開始體悟到
所有唔開心嘅嘢都唔應該搵朋友傾訴
一係自己吞晒佢 一係上感情台發洩
咁如果你真係淨係想呻嗰陣先搵朋友
有事鐘無艷無講錯喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞